Bijeenkomst Spring in de Maatschappij 2020 is geannuleerd!

The World is Changing!
We verbinden mensen en kennis om innovaties te creëren.

Graag nodigen we u uit voor ons jaarlijkse festijn: Spring in de Maatschappij!

 

We zijn dit jaar te gast bij TNO - Soesterberg, een kennisinstelling met als motto: We verbinden mensen en kennis om innovaties te creëren.

De mensen van TNO nemen ons mee in de wereld van de Kunstmatige Intelligentie. Vanuit hun eigen expertise geven ze ons een inkijkje in de gevolgen van de toepassing van Kunstmatige Intelligentie in hun eigen organisatie. Ze zullen u ook een vergezicht geven waar we over een aantal jaren zullen staan.

Achtergrondinformatie
In 1949 werd in Soesterberg de Werkgroep Waarneming opgericht, de voorloper van wat later het TNO Instituut voor Zintuigfysiologie zou worden en wat nu simpelweg TNO Soesterberg heet. Vanaf het begin is dit instituut gericht op onderzoek naar de ‘menselijke factor’: hoe gedragen mensen zich en wat is er nodig om ze optimaal te laten functioneren, in het bijzonder in uitdagende of technologisch complexe omgevingen? Het onderzoek resulteerde bijvoorbeeld in de visustest die nog steeds bij veel huisartsen hangt, in het ontwerp van het nationale luchtalarm, en in allerlei richtlijnen voor wegontwerp en wegbewijzering ter verbetering van de verkeersveiligheid. Veel onderzoek is voor het ministerie van Defensie. Zo drukken Soesterbergse onderzoekers sinds de 60er jaren hun stempel op de inrichting van de operationele ruimtes van de schepen van de Nederlandse Marine.

Onderzoek naar de ‘menselijke factor’ blijft ook nu relevant. Een belangrijk actueel onderwerp is de interactie tussen mensen en Artificiële Intelligentie (AI). Daarbij spelen zeer veel vragen: Welke taken kunnen door AI overgenomen worden? Hoe communiceren mensen en AI met elkaar? Hoe weten mensen hoe betrouwbaar AI is? Zeer belangrijk voor Defensie is de vraag hoe er ‘betekenisvolle menselijke controle’ blijft op (wapen)systemen waarin AI wordt toegepast.

Wat heeft dit met het thema ‘lef’ te maken? Het gaat bij onderzoekers (meestal) niet om ondernemingsrisico of werken in gevaarlijke omstandigheden. Maar onderzoek is alleen vernieuwend als je ongebaande paden begaat en het risico wilt nemen dat het als zinloos wordt gezien of zelfs mislukt. Misschien is daarvoor geen echte lef nodig, maar het komt wel van pas als je na mislukt onderzoek het nieuws aan de opdrachtgever moet melden.

U wordt uitgedaagd en geïnspireerd. Dit mag u niet missen!

LEF-prijs en Prijs van de Maatschappij
Een ander hoogtepunt is de uitreiking van de LEF-prijs en de prijs van de Maatschappij. De LEF-prijs wordt uitgereikt door de voorzitter van de jury, de heer Rob Metz, burgemeester van Soest. De prijs van de Maatschappij wordt uitgereikt door de voorzitter van ons departement, Peter van Breugel.

De middag staat o.l.v. Arjan te Lintelo.

Programma
16.30 uur: Inloop
17.00 uur: Aanvang programma
18.00 uur: Napraten en netwerken onder het genot van een hapje en een drankje
19.00 uur: Einde

Locatie
TNO - Soesterberg
Kamperweg 55
3769 DE  Soesterberg

We nodigen u uit om één of meerdere introducees mee te nemen, aanmelden kan via de website of door een mail te sturen naar: eemland@de-maatschappij.info

Aanmelden kan t/m 16 maart 2020 (i.v.m. de organisatie is later aanmelden niet mogelijk). Om toegang te krijjgen tot de locatie is legitimeren verplicht. Vergeet daarom geen geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

Tot donderdag 19 maart a.s.!

Met vriendelijke groet,
 

Bestuur departement Eemland

 

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden