Koning Willem I Prijs en Plaquette

Het mechatronische ontwerpbureau Demcon uit Enschede, chipfabrikant NXP Semiconductors uit Eindhoven en het cosmeticabedrijf Rituals uit Amsterdam zijn de finalisten voor de Koning Willem I Prijs 2022 in de categorie Grootbedrijf.

Het mechatronische ontwerpbureau Demcon uit Enschede is ontstaan vanuit de passie van de oprichters voor het oplossen van uitdagende technologische en sociale vraagstukken. De onderneming ontwikkelt en produceert hoogwaardige, innovatieve en complexe systemen en producten.
Lees verder.

NXP Semiconductors is de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips. De letters NXP staan voor Next eXPerience. NXP is een wereldwijd opererende firma met vestigingen in dertig landen en met het hoofdkantoor in Eindhoven. 
Lees verder.

Rituals is een uniek luxe lifestyle merk dat sinds 2000 alledaagse routines transformeert in betekenisvolle momenten. Rituals is een Nederlands cosmeticabedrijf met meer dan 900 winkels, verspreid over 27 landen.
Lees verder.

Parels van het Nederlandse MKB genomineerd voor Koning Willem I Prijs

Twaalf Nederlandse topbedrijven zijn genomineerd voor de Koning Willem I Prijs 2022 in de categorie MKB. De nominatie werd bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in The Circl aan de Amsterdamse Zuidas. Van de twaalf genomineerden blijven er uiteindelijk drie finalisten over.
Lees verder en bekijk de video.

Twaalf Nederlandse ondernemingen die zich onderscheiden door duurzame ondernemerschap zijn vandaag tijdens een bijeenkomst in The Circl te Amsterdam genomineerd voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.
Lees verder en bekijk de video.

De jurydagen, waarbij de twaalf genomineerden van elke categorie hun bedrijf mogen pitchen, zitten er weer op. Oud-winnaar AFAS had hun auditorium opengesteld en iedereen liep met energie de deur weer uit. Blankenspoor: ,,Van goed ondernemerschap wordt iedereen blij." Lees verder.

De inschrijving voor de Koning Willem I Prijzen 2022 is van start gegaan.

De Koning Willem I Prijzen zijn een bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap.
Deze prijzen worden iedere twee jaar uitgereikt in de categorieën Grootbedrijf en MKB. Ook is er een Plaquette te verdienen voor ondernemingen die uitblinken in duurzaam ondernemerschap. De inschrijvingstermijn duurt tot 31 januari 2022.

Algemeen directeur Romy Blankenspoor van de Koning Willem I Stichting: ‘Ons doel is de parels van de Nederlandse economie een podium te geven. De prijzen zijn bedoeld voor mensen en bedrijven die presteren en innoveren, verbeteren en verbinden en met lef en passie de wereld een stukje mooier willen maken. Kort gezegd, we staan voor durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen.’

Sinds 1958 benadrukt de Koning Willem I Stichting het belang van (veer)krachtig ondernemerschap. Als er ooit een periode was in de recente geschiedenis waarin dit belangrijk was om te doen, dan is dat in deze periode waarin ons land terugveert uit de economische malaise als gevolg van de Coronapandemie.

Tot eerdere winnaars van de Koning Willem I Prijs behoren onder andere Ahold (1994), ASML (2006), Philips (2016). Meest recentelijk gingen de prijs naar dienstverlener CSU.

Aan de uitverkiezing van de prijs gaat een zorgvuldig selectieproces vooraf. De jury bestaat onder andere uit Koningin Máxima (erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting) en voorzitter Klaas Knot, President van De Nederlandsche Bank.
Direct inschrijven

Nagenieten van het winnaarsdiner Van de Koning Willem I stichting 2021


Lees verder

Von Gahlen profiteert nog altijd van winnen Koning Willem I Prijs

Von Gahlen won in 2020 de Koning Willem I Prijs in de categorie MKB. In een interview met The Economic Board laten ze weten dat ze hier tot op de dag van vandaag van profiteren. Alex Duiker van Von Gahlen heeft een duidelijk advies voor bedrijven die interesse hebben in deze prijs. "Gewoon meedoen! Het heeft ons veel gebracht."
Lees verder

KWI 2020
Goed ondernemerschap is van onschatbare waarde voor onze economie en samenleving. Daarom attenderen wij u met veel plezier op de Koning Willem I Prijzen 2020.  Nederlandse ondernemingen die de afgelopen jaren durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en innovatie hebben getoond, komen in aanmerking. 

De Koning Willem I Stichting bekroont goed ondernemerschap en maakt inspirerende voorbeelden graag zichtbaar. Onder meer door de Koning Willem I Prijs en Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, die slechts één keer in de twee jaar worden uitgereikt door erevoorzitter Hare Majesteit Koningin Máxima en voorzitter prof. dr. K.H.W. Knot, President van De Nederlandsche Bank N.V.

Zowel de Prijs als de Plaquette konden de afgelopen jaren rekenen op prachtige winnaars. Winnaars die op hun beurt volop publiciteit genieten en zijn toegetreden tot een exclusief netwerk van succesvolle Nederlandse ondernemingen.  Het winnen van de Koning Willem I Prijs of Plaquette betekent dus een mooie boost voor uw onderneming.
Bekijk hier de brochure 2020.

Over de Koning Willem I Stichting
De Koning Willem I Stichting is in 1958 in het leven geroepen door De Nederlandsche Bank N.V. en een aantal, aan het bedrijfsleven gelieerde, organisaties. Sinds 1958 kent de Stichting prijzen en plaquettes voor onderscheidend ondernemerschap toe. De Koning Willem I Stichting heeft als doelstelling de nationale economie van nieuwe impulsen te voorzien en daarmee het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten. In het bestuur zijn o.a. vertegenwoordigd: De Nederlandsche Bank N.V., Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, VNO-NCW, MKB Nederland, Luuc Mannaerts voorzitter van De Maatschappij, Instituut Nederlandse Kwaliteit, NIVE, TNO, Kamer van Koophandel Nederland, Koninklijk Instituut van Ingenieurs, Nederlandse Vereniging van Banken en De Nederlandse Staatsloterij.

 

De ultieme bekroning voor goed ondernemerschap in Green Capital of Europe

Verslag filmpje en foto's vanuit de KWI Stichting, terugblikkend op de uitreiking van 28 mei 2018
Graag blikken wij met u terug op de feestelijk uitreiking van de Koning Willem I Prijs en Plaquette 2018 in Stadsschouwburg Nijmegen. Een geslaagde uitreikingsavond waarop we getuigen mochten zijn van gespannen finalisten en de uiteindelijk zeer verheugde winnaars: AFAS Software (categorie Groot Bedrijf), Bouwgroep Dijkstra Draisma B.V. (categorie MKB) en Eosta B.V. (Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap).

In de Stadsschouwburg van Nijmegen zijn wij geïnspireerd geraakt door alle verhalen uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven in het bijzijn van staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer. Tijdens de uitreiking zijn er ook foto’s en video’s gemaakt. Klik hier voor de foto’s en hier voor de aftermovie.

Wij willen u hartelijk danken voor uw aanwezigheid en kijken al uit naar de uitreiking van de Koning Willem I Prijs en Plaquette 2020. Kent u onderscheidende Nederlandse ondernemingen die hier mogelijk voor in aanmerking komen? Schroom dan niet hen hier alvast op te attenderen.

De winnaars van de Koning Willen I Prijs en Plaquette:

Foto: V.l.n.r. staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer, Biense Dijkstra, Bouwgroep Dijkstra Draisma B.V., Volkert Engelsman, CEO Eosta B.V., Bas van der Veldt, CEO AFAS Software en Klaas Knot, voorzitter van de Koning Willem I Stichting. Fotograaf: Maarten Huisman

De uitreiking van de tweejaarlijkse Koning Willem I Prijs en Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap vindt dit jaar mei plaats in Nijmegen. De Gelderse stad is in 2018 Green Capital of Europe en mag zich een jaar lang duurzame hoofdstad van Europa noemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Koning Willem I Stichting Nijmegen als locatie heeft gekozen voor de prijsuitreiking. De prestigieuze ondernemingsprijs wordt toegekend aan bedrijven die durf, daadkracht en duurzaam ondernemerschap hebben getoond. De aanmeldingsfase van de Koning Willem I Prijs en de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap is op 1 september jl. gestart en verliep op 31 januari 2018, waarna de winnaars dit jaar mei in Nijmegen bekend worden gemaakt.  Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen: “Als gemeente en als Green Capital of Europe 2018 zijn we vereerd om gastheer te zijn van de Koning Willem I Prijs, die binnen het bedrijfsleven bekend staat als een respectabele prijs. Natuurlijk vooral omdat duurzaamheid een belangrijke pijler is bij de toekenning van de prijs. Om onze naam als Green Capital nog meer kracht bij te zetten, moedigen we natuurlijk van harte aan dat ondernemingen in de regio Arnhem-Nijmegen zich ook voor de prijs inschrijven. Het zou geweldig zijn als een onderneming uit onze regio één van de prijzen wint. Hoe dan ook, samen met de Koning Willem I Stichting zullen we zorg dragen voor een onvergetelijke uitreiking. Mét groene uitstraling”, aldus Bruls.


Bestuursvergadering selectie finalisten (filmpje)

Koninklijke Auping B.V., Eosta B.V. en Omrin in de finale van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 

Ondernemingen op het gebied van biologische versproducten, ‘recyclebare’ nachtrust en afvalverwerking blinken uit in duurzaamheid

De drie duurzame ondernemingen die kans maken op de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap zijn Koninklijke Auping B.V. uit Deventer, Eosta B.V. uit Waddinxveen en Omrin uit Leeuwarden. Dit werd vandaag bekendgemaakt toen vakjuryvoorzitter Anne-Marie Rakhorst bij de drie ondernemingen langs ging om hen persoonlijk te feliciteren. De finalisten werden vooraf gekozen in een besloten bestuursvergadering bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Hierbij was ook erevoorzitter Hare Majesteit Koningin Máxima aanwezig. De uitreiking van de Koning Willem I Prijs en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap vindt plaats op 28 mei in Nijmegen. De stad is dit jaar uitgeroepen tot European Green Capital. Meer informatie over de Koning Willem I Prijs: www.kw1prijs.nl.

image

 

image

 

image

 

image

Foto 1, 2 en 3: Vakjuryvoorzitter Anne-Marie Rakhorst verrast ondernemingen met bekendmaking finaleplek. Vlnr: Auping, Eosta, Omrin - credits: Koning Willem I Stichting
Foto 4: Bestuursvergadering Koning Willem I Stichting op 17 april j.l. in aanwezigheid van erevoorzitter Koningin Máxima en voorzitter Klaas Knot, President van De Nederlandsche Bank - credits: Koning Willem I Stichting / Maarten Huisman
                                                                                                          
Voorzitter van de vakjury Anne-Marie Rakhorst: ‘Alle twaalf genomineerde ondernemingen blinken uit op het gebied van duurzaamheid. Het is niet gemakkelijk om een keuze te maken; álle bedrijven leveren immers een waardevolle bijdrage aan de economie en onze samenleving. Groente- en fruitdistributeur Eosta, duurzaam beddenmerk Auping en afvalinzamelaar en -verwerker Omrin vielen echter het meest op dankzij hun geslepen, innovatieve duurzaamheidsaanpak.’
Lees hier verder.

De elf regionale genomineerden Koning Willem I Prijs MKB 2017 zijn bekend

Lees hier het volledige persbericht over deze nominatie die op 22 maart 2018 plaatsvond.

Deze twaalf duurzame ondernemingen maken kans op de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2017

Lees hier het volledige persbericht over deze nominatie die op 3 april 2018 plaatsvond

In 2016 mochten Koninklijke Philips N.V. (categorie Grootbedrijf) en TOBROCO Machines (categorie MKB) de Koning Willem I Prijs in ontvangst nemen. De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap werd toegekend aan Koppert Cress B.V. Nederlandse ondernemingen kunnen zich tot en met 31 januari 2018 kandidaat stellen voor de Koning Willem I Prijs en de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.

Koningin Máxima reikt prijzen uit

Over de Koning Willem I Prijs & Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap|
De Koning Willem I Prijs is een prestigieuze en onafhankelijke ondernemingsprijs die tweejaarlijks wordt toegekend door de Koning Willem I Stichting. De prijs wordt in twee categorieën uitgereikt: Grootbedrijf en MKB. Ondernemingen die de afgelopen jaren durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en goed ondernemerschap hebben getoond, komen in aanmerking. De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap beloont duurzame innovaties van kleine of grote organisaties. Organisaties met duurzaam management, een duurzaam product of dienst, duurzame internationale samenwerking of die duurzaam produceren worden uitgenodigd zich in te schrijven. De prijzen worden gesteund door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Over Nijmegen Green Capital of Europe
De European Green Capital Award is een initiatief van de Europese Commissie. De onderscheiding wordt elk jaar uitgereikt aan een Europese stad die vooroploopt in duurzaamheid en zo fungeert als inspiratiebron voor andere steden. De winnaar mag zich een jaar lang de duurzame hoofdstad van Europa noemen. Volgens de jury is de Gelderse stad ambitieus en goed gestructureerd. Daarnaast liet ze zien niet alleen concrete ideeën over de toekomst te hebben, maar ook het vermogen en bereidheid om hierin tijd te investeren en inspanningen hiervoor te leveren. Verder waardeerde de jury de betrokkenheid van de inwoners, die een duidelijk concept hebben van een groenere stad. In 2018 organiseert de stad samen met bedrijven en inwoners een jaar vol duurzame activiteiten, evenementen en groene routes in en om de stad. Kijk voor meer informatie op www.greencapital2018.nl.

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden