Brave New World

Afgelopen 2 en 3 november was in Leiden weer de Brave New World. Een conferentie waar de ethische en maatschappelijke implicaties van technologische vooruitgang centraal staan.

Dit jaar waren de onderwerpen: Human Enhancement, Nature and Tech, Res Publica Ex Machina en Artificial Intelligence.

Brave New Word conferentie

De Maatschappij is partner van dit evenement en heeft als sponsor meegedaan in de discussies. 
Het was, net als vorig jaar, weer zeer inspirerend. Benieuwd wat 2018 brengt.Op de donderdag werden we uitgedaagd na te denken over cyborgs en hun rechten.
Van een simpele vraag over of  je een pasfoto op je paspoort mag hebben waar jij met een antenne op staat, tot de vraag of een toegevoegd zintuig (om privacy redenen) uitgezet moet kunnen worden. Wat voor effect heeft het als een toegevoegd zintuig gehackt wordt? Moet er een aparte vorm van de olympische spelen worden gecreëerd voor 'verbeterde' mensen? 
Ook werden we geprikkeld om stil te staan bij het feit dat we nu, iedere dag meer diversiteit in de natuur verliezen. Het uitsterven van vele soorten nu wordt ook wel de 6th extinction genoemd. Wat kunnen we daaraan doen? Moeten we er wat aan doen? Kunnen we dieren terugbrengen zoals de mammoet?
Wat voor effect heeft het terugbrengen van een soort? Wanneer eindigd de mens te bestaan? Moeten we, en zo ja hoe, de ruimte in?

The human Cyborgworkshop

Op de vrijdag werd duidelijk dat de wereld verdeeld is in 2 kampen als het gaat om kunstmatige intelligentie. Persoonlijke ervaringen en onwetendheid zijn hierin sterke factoren. Wat voor rol heeft de overheid? Vele vraagstukken vragen om de input van het volk, technologie kan dat mogelijk maken, echter is een groot deel van het volk onwetend over de mogelijkheden en implicaties. Hoe gaan we daarmee om/ hoe betrekken we die mensen?  

Algemeen samenvattend:
Vele vragen die zorgen dat we na Brave New World op een andere manier naar de wereld kijken, een nieuwe kijk die innovatie afdwingt. 

Volgend jaar zal het evenement weer worden georganiseerd. Departement Leiden adviseert iedereen dan ook te komen.
 

Wouter van Hoornbekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden