Zomerborrel met Haagsche Proeverij

De leden en introducés van het departement ’s-Gravenhage lieten zich woensdag 29 juni jl. niet door de zomerse hoosbuien weerhouden om, al dan niet “drijfnat”, onze traditionele zomerborrel in de tuin der Hesperiden (van ons oud-bestuurslid Jeanne Kamerlingh Onnes), bij te wonen.

De weergoden waren ons dit jaar niet gunstig gezind tijdens de aftrap van het 2e deel van ons verenigingsjaar, traditioneel in de tuin van het Hofje van Wouw. Jeanne had met vooruitziende blik (ongetwijfeld geholpen door buienradar) besloten om ons evenement naar binnen te verplaatsen.

Hans van der Eerden roemde in zijn openingswoord het doorzettingsvermogen van de aanwezigen om ondanks het zeer vochtige buitenklimaat, toch naar onze bijeenkomst af te reizen. Hij nam de aanwezige toehoorders mee in ons programma voor de 2e helft van dit jaar en liet o.a. Perspectief voor Den Haag 2.0 niet onvermeld. Ook besteedde Hans aandacht aan het initiatief vanuit ons bestuur om een actieve bijdrage te leveren aan de totstandkoming van weekendschool Petje af Den Haag en heette in dat licht bestuurslid John Swildens, van harte welkom. Hans riep de leden daarom ook op, in hun netwerk actief op zoek te gaan naar gastdocenten (of zichzelf als zodanig te profileren) en “warme entreé’s” bij Haagse fondsen voor een bijdrage in de financiering van de weekendschool.

Tenslotte bracht Hans het aanstaande jaarcongres van De Maatschappij in Hengelo (woensdag 26 september), met als thema: 150 jaar techniek in Twente, onder de aandacht. Hij vermeldde ook dat het inmiddels bevestigde gerucht gaat, dat onze beschermheer het congres met een (kort) bezoek zal vereren.

Dat praten en luisteren “dorstig” maakt, bleek uit het onrustig geschuifel van de aanwezigen. Men was nu wel toe aan een(al dan niet alcoholische) versnapering.

Jeanne had Rene Ginder van de Voorburgse bierwinkel gevraagd een proeverij samen te stellen van een zestal Haagse bieren en regionale ciders. Tijdens zijn aansprekende toelichting op de te proeven spiritualiën, gelardeerd met Haagse wetenswaardigheden en anekdotes over deze producten (o.a. van De Kompaan, De Eiber en de Scheveningse Brouwerij), lieten onze leden het vocht zich goed smaken.

Jeanne zou Jeanne niet zijn als zij de proeverij niet vergezeld zou doen gaan van zeer smakelijke (biologische) hapjes die net als de Scheveningse haring, eenvoudig (in de kelen) naar binnen gleden.

Inmiddels opgedroogd, vertrokken onze leden na ruim 2,5 uur huiswaarts, met veel Haagsche (drank)kennis rijker.

Een sfeerimpressie van onze bijeenkomst, gemaakt door onze hoffotograaf Hein Athmer, vindt u: hier (externe website)

Departement 's-Gravenhage


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden