Wijn proeven bij wijnhoeve De Kleine Schorre

Op donderdag 12 oktober hebben wij wijnhoeve De Kleine Schorre bezocht in Dreischor, op het eiland Schouwen-Duiveland. In het proeflokaal vertelde Johan van der Velde over het ontstaan van De Kleine Schorre. Het proeflokaal is een schuur uit 1735, oorspronkelijk een scheepspand dat gebruikt werd voor het drogen van meekrab; later werd het een stal voor koeien en paarden, en ook werd het in het verleden gebruikt voor de opslag van aardappelen en uien. Nu is het een mooi verbouwd pand, een unieke locatie voor een uniek project. De ouders van Johan van der Velde begonnen het bedrijf eind jaren ’90 met een camping. Later werd - aangespoord door een buurman - onderzocht of de bodem geschikt zou zijn om druiven te telen. De bodemgesteldheid bleek uitermate geschikt te zijn! De heer Van der Velde ging voor een periode van 3 jaar op een boerderij in Luxemburg het vak leren.

 

 

 

 

 

 

Het project werd in het begin als volgt gefinancierd: een BV werd opgericht met aandeelhouders. Met gedeeltelijke subsidiëring vanuit de GVLA (een subsidieregeling voor landschapsontwikkeling) een stuk eigen investering en een lease-plan (mogelijkheid om bijv. 10 wijnstokken te leasen). Na zo’n 10 jaar kon de heer Van der Velde zich eigenaar noemen van de wijnhoeve.

Uitgangspunt was dat de te produceren wijn uitstekend zou passen bij de zilte zaligheden die Zeeland te bieden heeft:  mosselen, de Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. De keuze van de druivenrassen is daarom gevallen op de Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois. 

 In Nederland zijn er 140 wijngaarden, waarvan De Kleine   Schorre met 10 ha. de grootste is. De productie van De   Kleine Schorre groeit gestaag: 80.000 flessen per jaar.   Opmerkelijk is dat ook champagne  - het mag niet   zo worden genoemd dus wordt het ‘Brut de Zélande’   genoemd -  en cognac ‘Incognito’ worden geproduceerd.   Eén van de grootste klanten is Air France-KLM, waar de   wijn van De Kleine Schorre geschonken wordt in   de businessclass.
 Johan van der Velde vertelt ten slotte dat gestreefd wordt   naar constante verbetering van de kwaliteit; dát   heeft prioriteit. Tevens wordt op dit moment veel aandacht besteed aan de uitstraling van de wijnhoeve en aan duurzaamheid.

Departement Zeeland kijkt terug naar een geslaagd bedrijfsbezoek; wie niet aanwezig was heeft zeker wat gemist! Meer informatie kunt u vinden op: www.dekleineschorre.nl 
 

 

Farida Winter bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden