Vónk van Loes Nijskens: Gedragsverandering. Gewoon even?

Bijna driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over de verandering van het klimaat. Toch voelt minder dan de helft van de Nederlanders zich verantwoordelijk voor het tegengaan van klimaatverandering. ‘Er lijkt dus een kloof te bestaan in het hebben van zorgen over het klimaat en verantwoordelijkheid hierover’, concludeert onderzoeksbureau Kantar. Aan de hand van dit sprekende voorbeeld heeft adviseur en onderzoeker Loes Nijskens ons laten zien hoe gedrag beïnvloed wordt en waarom het verwezenlijken van een duurzame leefomgeving zo ingewikkeld is.

Woensdag 17 maart jl. vond het derde vónkmoment van De Maatschappij Departement Arnhem plaats. Loes Nijskens nam ons mee in de wereld van gedragsverandering. Loes is als adviseur en onderzoeker werkzaam bij KplusV. Als sociaal wetenschapper is ze gefascineerd door de drijfveren van mensen. Waarom doen mensen wat ze doen? Welke patronen zijn hierin te herkennen en hoe kun je gedrag blijvend veranderen?

Ingewikkeld, veranderen?
Tijdens de vónk zoomt Loes in op ons gedrag in relatie tot klimaatverandering. Uit onderzoek van de Noorse psycholoog en politicus Per Espen Stoknes blijkt dat mensen onder andere een te grote afstand ervaren tot de problemen die zich voordoen in het tropisch regenwoud of de polen, of dat ze het gevoel hebben dat zij als individu niet voldoende kunnen bijdragen aan het collectieve doel. Mensen ervaren soms cognitieve dissonantie of ontkennen de klimaatcrisis zelfs

Toch kan iedereen een bijdrage leveren geeft Loes aan, als je mensen op de juiste manier betrekt. Met verhalen vanuit de juiste rolmodellen en duidelijke routes die leiden naar een afgebakend doel. Ook de Rijksoverheid promoot die individuele bijdrage, met de klimaatcampagne ‘Iedereen doet wat’. Door het invullen van een korte test kun je praktische handvatten genereren om jouw gedrag ten aanzien van het klimaat te veranderen. Een gedragsverandering die past bij jouw persoonlijke leefomstandigheden én jouw budget.

Verder de diepte in
Wil jij nog meer weten over gedragsverandering? Loes heeft de volgende artikelen geschreven:

Volgende vónk
Op 30 maart 2021 – 16.00 uur vindt de volgende vónk plaats. In deze vónk zoomen we met de heer Hammerstein (o.a. voormalig president bij het gerechtshof Arnhem en raadsheer bij de Hoge Raad) en de heer Bovend'Eert (o.a. hoogleraar staatsrecht aan de Radboud Universiteit) in op de klimaatzaak van Stichting Urgenda tegen de Staat der Nederlanden, de uitspraak van de (voorzieningen)rechter over de avondklok en de Toeslagenaffaire, en de vraag wat deze ontwikkelingen betekenen voor het functioneren van de Nederlandse democratie. Hoe ver strekt de vrijheid van de rechter? En wanneer gaat de rechter op de stoel van de politiek zitten? Interesse? Aanmelden kan via deze link.

Heb jij ook een vónk die je wil laten overspringen? Laat het ons weten!

Departement Arnhem


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden