Leden departement ’s-Gravenhage verrast na bezoek aan KNRM-reddingstation Scheveningen

Maandag 25 september jl. waren de leden van het departement ’s-Gravenhage te gast bij het reddingstation van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in Scheveningen-haven.
Een niet alledaagse locatie op steenworp afstand van de gelukkig zeer rustige Noordzee.
Gezeten tussen reddingsvesten, overlevingspakken, laarzen en regenpakken vormden onze leden een dankbaar luisterend publiek voor Edward Zwitser, beheerder van het zakelijk netwerk van KNRM en zelf 20 jaar verbonden aan deze organisatie.
  

De KNRM is al sinds 1824 een onafhankelijke professionele reddingorganisatie. Jaarlijks redden 1.300 professioneel opgeleide vrijwilligers meer dan 3.000 mensen op zee en het ruime binnenwater. De KNRM heeft 45 reddingstation met 75 reddingboten.

Het waren de 17 scheepsrampen op 14 oktober 1824, die aanleiding gaven tot de oprichting van twee reddingmaatschappijen: Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij (KNZHRM) en de Koninklijke Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen (KZHMRS). De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij komt voort uit de initiatieven in 1824. Sinds 1991 wordt de naam KNRM gehanteerd.

Traditioneel worden reddingboten bemand door vrijwilligers, opstappers genoemd, die er niet voor terugdeinzen onder slechte weersomstandigheden aan boord te springen om naar zee te gaan. Dat waren in het roeireddingboottijdperk vaak ervaren vletterlieden, of vissers die gewend waren aan het zware handwerk. Ook de eerste motorreddingboten werden bemand door vrijwillige vissers, zeevarenden of oud-zeevaarders. In deze tijd worden veel redders door de KNRM zelf opgeleid, omdat ze een niet varende achtergrond hebben. Gelukkig is in de historie van de KNRM de mentaliteit van de redders hetzelfde gebleven.

Verrast waren de leden toen zij hoorden dat de overheid geen enkele euro subsidie geeft voor de redding activiteiten. De KNRM steunt financieel uitsluitend op de meer dan 90.000 donateurs  en kan daardoor kosteloos hulp bieden.

Na afloop van het boeiend betoog van Edward Zwitser en na het beantwoorden van de vele vragen, werden de leden gastvrij onthaald op gebakken kibbeling, frites en uitgebreide visschotels. Meer Schevenings kon het niet worden!
  

Departement 's-Gravenhage


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden