Relatietherapie voor mens en techniek

De wisselwerking tussen technologie en moraal

Heb je al gehoord van deepfake? Oftewel filmpjes die met behulp van slimme algoritmes zijn gemanipuleerd? Het is zomaar een voorbeeld uit een keur aan nieuwe technieken die zich aandienen. Of het nu gaat over genetische manipulatie, kunstmatige intelligentie, neuro-, nano- of biotechnologie, de relatie tussen mens en techniek vraagt steeds om vernieuwing. Die relatie gaan we uitdiepen.

Wij nodigen je van harte uit voor de bijeenkomst van 31 oktober, waarin we met prof. dr. T. Swierstra ingaan op de wederzijdse beïnvloeding van technologie en morele veranderingen.

Nieuwe technieken leiden tot nieuwe praktijken, nieuwe identiteiten, nieuwe rollen, nieuwe verantwoordelijkheden, nieuwe relaties. Ook tot nieuwe verlangens, nieuwe rechten en  plichten en andere sociale structuren. Deze beïnvloeden op hun beurt weer technologische ontwikkelingen. Er is dan ook sprake van een continue relatie tussen mens en techniek, waarbij deze laatste steeds dominanter lijkt te worden. Wat doet dat met de relatie?

Hebben we ons maar aan te passen aan onvermijdelijke autonome ontwikkelingen? Of kunnen we die ontwikkelingen naar onze hand zetten?
Welk gedrag lokt techniek eigenlijk uit?
Hoe is de invloed van de techniek op de moraal te begrijpen?
En hoe kunnen wij daar in onze (werk)omgeving mee omgaan?
Prikkelende vragen! Wij vinden het een eer dat we aan de hand van Prof. dr. Tsjalling Swierstra van de Maastricht University hier dieper op in kunnen gaan. Hij doet onderzoek naar de ethiek en politiek van nieuwe en opkomende technieken en vindt het van belang om met elkaar in gesprek te gaan over technomorele veranderingen.

Het is dan ook boeiend om met elkaar te praten over de ontwikkelingen in techniek in relatie tot ethische thema’s zoals gezondheid, veiligheid, gelijkheid, identiteit, sociaal onderscheid en autonomie. Na de lezing van Swierstra volgt een interactief deel o.l.v. Dr.Ir. R. Bakker waarin we de verbinding zullen leggen met de dagelijkse praktijk. René Bakker is lector Networked Applications bij het Kenniscentrum Technologie en Samenleving van de HAN.

Programma
17:00 - 18:00  Ontvangst (met broodjes)
18:00 - 18.15  Opening 
18:15 - 19:15  Lezing Prof. Dr. T. Swierstra
19:15 - 19:30  Pauze
19.30 - 20.15  Interactief vervolg op de lezing met Dr. Ir. R. Bakker
20:15 - 21.15  Netwerkborrel

De deelnamekosten voor dit evenement bedragen voor alle ingeschreven deelnemers €15,- per persoon. De verrekening van dit bedrag zal na afloop per facturatie plaatsvinden.
Locatie: HAN, Ruitenberglaan 31, 6826 CC in ARNHEM, Auditorium 3e verdieping (A3.04).

We kijken uit naar jouw komst en zijn benieuwd naar jouw bijdrage! Denk en praat mee.
Meld je meteen aan.

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden