Predictive policing in Loosduinen

Eerder hadden we een bijeenkomst over politiewerk in de Schilderswijk, de voortgaande digitalisering en wat dat betekent voor werk en economie, en de laatste bijeenkomst wat die digitalisering betekent voor de toegang tot het recht. Nu richten wij ons op wat digitalisering betekent voor de openbare orde.

Voorspellende analyses (predictive analytics) – die gebruikmaken van grote hoeveelheden data en geavanceerde berekeningen om de toekomst beter in kaart te brengen – zijn hard op weg om een onmisbaar onderdeel te worden in het beslisproces van een breed scala aan bedrijven en organisaties in de private sector. Datzelfde zal gaan gelden voor de publieke sector en geldt al voor de Politie.

Predictive Policing wordt nu in het politiewerk in Nederland toegepast. Simpel gezegd is het een tweetrapsproces waarin waarschijnlijkheden worden toegewezen aan relevante uitkomsten. De beslissers gebruiken deze waarschijnlijkheden vervolgens om agenten en andere middelen aan te sturen.

Een relevante uitkomst is bijvoorbeeld dat het waarschijnlijk is dat er op een specifieke locatie een misdaad zal plaatsvinden binnen een specifiek tijdsbestek. Predictive Policing helpt zo om de agent naar de meest risicovolle plekken te dirigeren. In wezen zijn vanuit het systeem suggesties af te leiden voor de route die een agent aflegt in zijn gebied.

De voorspellende technologie zal nooit het situationele bewustzijn van de surveillerende agent kunnen vervangen. De misdaadvoorspellingen tonen waar en wanneer de risico’s van misdaad het grootst zijn en maken het dus gemakkelijker voor de politie om bestaande strategieën en tactieken toe te passen om misdaad te voorkomen voordat misdaad plaatsvindt.

Patrick de Brabander, operationeel specialist bij de Politie, werkzaam binnen het Basisteam Loosduinen legt ons uit hoe het predicitive policing in de praktijk werkt door te vertellen over de briefings die de Politie geeft aan haar eigen dienders. Het gaat hier dus niet om inzicht te geven in de algoritmen en de techniek zelf, maar om het gebruik van de resultaten door de Politie en hoe de Politie anderen, zoals buurtpreventie teams daarbij aanstuurt. Hij laat met een voorbeeld zien hoe de informatie uit het systeem gevisualiseerd wordt.

Programma:
17.30 uur    Inloop
18.00 uur    Welkomstwoord door Hans van der Eerden, voorzitter departement ’s-Gravenhage
18.05 uur    Patrick de Brabander
18.35 uur    Vragen en antwoorden
19.00 uur    Afsluiting en borrel
20.00 uur    Einde bijeenkomst

Locatie: Politiebureau Loosduinen,  Aaltje Noordewierstraat 401, 2551 SH in Den Haag.

Aanwezige introducees 7

Willemijn Ambtman

Ellen van der Geest

Petje af Den Haag

Carin Hofmans

Gemeente Rijswijk

Max Monas

Pleysier College

Kemal Ozdemir

Gemeente Rijswijk

Alle introducees bekijken

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden