Opiatencrisis en de invloed van Big Pharma

De afgelopen twintig jaar stierven meer dan 600.000 Amerikanen aan een overdosis opiaten. Miljoenen levens van gewone mensen raakten verwoest door verslaving. In 2021 alleen al liep het aantal doden op tot ruim 75.000. Het was daarmee in de Verenigde Staten de belangrijkste niet-natuurlijke doodsoorzaak. Met meer doden tot gevolg dan auto-ongelukken of moord en doodslag.

Hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen? Welke commerciële belangen spelen hier een rol? Wat is de macht van farmaceutische bedrijven? Welke checks and balances zijn ingericht of ontbreken juist? Het zijn zaken waar we ook in Nederland mee te maken hebben.

Dr. P.H. (Piet) Vree is oud-hoofdinspecteur van de Volksgezondheid, destijds belast met de handhaving van de Opiumwet. Ook na zijn pensionering bleef hij zich verdiepen in de actuele ontwikkelingen op zijn vakgebied. In 2020 promoveerde hij nog op 79-jarige leeftijd met een proefschrift bij de faculteit Geneeskunde van de Leidse Universiteit, vanuit de opleiding Medische Geschiedenis. Piet vertelt ons het verhaal van een familiebedrijf dat uiteindelijk een opiatencrisis in de USA veroorzaakte en daarbij miljarden dollars verdiende.

Deze bijeenkomst vindt plaats op donderdag 20 oktober 2022 van 12.00 tot 14.00 uur in De Eendrachtshoeve te Zuid-Beijerland. U kunt zich aanmelden via de aanmeldbutton of via email hoekschewaard@de-maatschappij.info. Mocht u onverhoopt alsnog verhinderd zijn, wilt u zich dan ook afmelden, dit in verband met de voorbereidingen voor deze middag. Deelname kost € 15,00. U kunt dit bedrag ter plaatse met pin betalen of, als dat uw voorkeur heeft, vooraf overmaken op de bankrekening van het Departement Hoeksche Waard NL60 RABO 0323 0405 00. Let op: contante betaling is niet meer mogelijk.

het bestuur van De Maatschappij - departement Hoeksche Waard

Jack de Leeuw –  Carla van Emmerik - Miranda den Tuinder – Alie ‘t Hooft - Paul de Bruijn - Kevin Uijtdewillegen - Gerard Leggedoor

 

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden