Geannuleerd: Op naar Tokyo 2020? Eerst naar Papendal!

Als we het coronavirus op tijd weten in te dammen, belooft het een echte sportzomer te worden. Naast het EK zijn er natuurlijk de Olympische Spelen in Tokio. De verwachtingen zijn hoog gespannen; voorspeld wordt dat het Nederlandse medaillerecord uit 2000 uit de boeken gaat. Welke rol speelt Papendal, het belangrijkste topsportcentrum van Nederland, daarin? Directeur Jochem Schellens neemt ons op 16 april mee in de indrukwekkende ontwikkeling van Papendal sinds 2005 en de voorbereidingen op Tokyo 2020. Ook krijgen we een rondleiding in het vernieuwde state-of-the-art-topsportcentrum. Bijzonder is dat we WK ambassadeur BMX Jelle van Gorkom ontmoeten, die in 2016 een zilveren medaille won in Rio de Janeiro en in 2018 een ingrijpend ongeluk kreeg op Papendal. Wil je straks met andere ogen kijken naar de Olympische Spelen en Arnhemse trots voelen, meld je dan meteen aan voor deze bijzondere bijeenkomst!

Sportcentrum Papendal is het grootste topsporttrainingscentrum van Nederland. Hier trainen, wonen en studeren zo’n 550 sporters op één locatie, inclusief alle benodigde begeleiding. Hoewel de geschiedenis van dit centrum teruggaat naar 1971, is de basis voor de huidige topvoorzieningen terug te voeren op de plannen die sinds 2005 worden uitgevoerd. Schellens komt dan als facilitair manager in dienst van NOC*NSF; sinds 2013 is hij directeur van zowel Sportcentrum Papendal als Hotel Papendal. Schellens heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van Papendal, dat de afgelopen jaren in alle opzichten een ware metamorfose heeft ondergaan en dat in Tokio het Team NL Tokyo Center (voorheen het Holland Heineken House) gaat exploiteren. Schellens vertelt hoe hij deze organisaties runt, in een complexe, competitieve wereld met slechts 25 procent overheidssteun. Ook blikt hij terug op de ontwikkelingen sinds 2005. Destijds bestond het sportcentrum uit een atletiekbaan, diverse voetbalvelden en een balsporthal met krachruimte. Er waren echter nauwelijks topsporters. Daar komt al snel verandering in als er in 2006 met het Handbalverbond een samenwerking wordt gesloten en een fulltime trainingsprogramma wordt opgezet voor twintig jonge handbalsters. Het zijn dezelfde handbalsters die in 2019 wereldkampioen en sportploeg van het jaar worden. Zijn hun prestaties een voorbode voor wat ons in Tokio te wachten staat? En, wat is de bijdrage van Papendal aan de successen van sporters en hun staf?

Rondleiding
Na de lezing van Schellens maken we zelf kennis met een van de beste topsporttrainingscentra van de wereld. Enthousiaste gidsen brengen ons langs de verschillende hoogtepunten van Papendal: de Olympische BMX Baan van Rio de Janeiro, de handboogschietbaan, de outdoor atletiekbaan, het buitenaanzicht van het nieuwe trainingscomplex van Vitesse en uiteraard de multifunctionele topsporthal. Bijzonder in deze Arnhemhal is het topsportrestaurant, waar koks topsportvoeding puur en dagvers bereiden. Door voedingswetenschap, sportdiëtiek en kookpraktijk samen te brengen worden de topsporters op Papendal optimaal bediend met innovatieve basisvoeding. Onderweg treffen we Jelle van Gorkom; hij vertelt hoe Papendal heeft bijgedragen aan zijn prestaties en herstel. We sluiten deze enerverende bijeenkomst af met een borrel in Japanse sferen.

Programma
16.00-16.30 uur   Ontvangst
16.30-17.15 uur   Presentatie Jochem Schellens
17.15-18.45 uur   Rondleiding Sportcentrum Papendal
                            * inclusief ontmoeting met WK BMX Ambassadeur Jelle van Gorkom
18.45-20.00 uur   Borrel

De deelnamekosten voor dit evenement bedragen voor leden €10,- per persoon en voor niet-leden €17,50. De verrekening van dit bedrag vindt ter plekke plaats en kan zowel contact als met pin. Voor degenen die een rondleiding van 1,5 uur te lang vinden, wordt er korte variant aangeboden. Dit kunt u per e-mail aan ons kenbaar maken via arnhem@de-maatschappij.info.

Wil je ook voorbereid kijken naar Tokyo 2020? Kom dan eerste naar onze bijeenkomst op Papendal! Meld je meteen aan.

Aanwezige introducees 4

Tabitha Brussé

HAN

Edwin Huijsman

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Robert Koning

Radboudumc

Fabien Prelle

CSU

Alle introducees bekijken

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden