OEKRAÏNE EN RUSLAND IN HISTORISCH PERSPECTIEF

Hierbij nodigen wij u uit voor de lunchbijeenkomst op donderdag 17 maart a.s. van 12.30 uur tot 14.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur) bij LAB44 op het Hembrugterrein (De Middenweg 44 Zaandam). 

OEKRAÏNE EN RUSLAND IN HISTORISCH PERSPECTIEF

Gastspreker oud-wethouder en geschiedenisdocent HANS LUITEN

Wij zijn opgeschrikt door de inval van Poetin in de Oekraïne. Kijkend naar de beelden op de televisie, rijzen er vragen bij velen van ons. Deze vragen willen we graag duiden met een lezing van Hans Luiten.

In een toespraak van 21 februari ontkende Poetin de zelfstandigheid van Oekraïne als staat: bedacht door Lenin, geleid door nazi’s, afgedreven van het Russische moederland. Een verhaal waar de meeste Oekraïners hun schouders over ophalen: Poetin weet gerust wel dat zij zichzelf als Europeanen zien. Kort daarna bleek echter het zwartste scenario uit te komen: Rusland viel Oekraïne binnen. 

Wie heeft er hier gelijk? Waar baseert Poetin zich op? Zijn de Oekraïners inderdaad een ander volk dan de Russen? In zijn lezing zal docent geschiedenis Hans Luiten de achtergronden van het huidige conflict proberen uit te leggen. Een verhaal over kozakken en Krim-Tartaren, Lemberg, Lviv en Lvov, de honger van de Holodomor, de Hagia Sophia en Donetsk, Poetin, atoomwapens, de Maidanrevolutie en de ineenstorting van de Sovjet-Unie. En uiteraard de vraag waar dit gaat eindigen.

De kosten van de lunchbijeenkomst bedragen € 20,- bij binnenkomst te voldoen. Aanmelden vóór 14 maart door in te loggen op de website of een mail te sturen naar info@de-maatschappij.nl 

Bij dit evenement worden foto en/of video opnames gemaakt. Wanneer u aan dit evenement deelneemt, geeft u de organisatie toestemming om de beelden (foto en video) te gebruiken voor communicatiedoeleinden.

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden