Nieuwe medicijnen sneller op de markt door Artificial Intelligence

In de eerdere aankondiging voor onze bijeenkomst van donderdag 10 oktober a.s. zouden wij de directeur business development van Innovation Quarter als inleider mogen verwelkomen, ware het niet dat hij die organisatie per 1 september jl. heeft verlaten.

Gelukkig hebben wij in de persoon van Dr. Gerard J.P. van Westen, assistent-professor en principal investigator aan de Universiteit van Leiden, een waardige vervanger kunnen vinden. De heer Van Westen neemt ons mee in de wereld van slimmer medicijnonderzoek voor precisie medicatie met behulp van AI. Dr. Van Westen zal ingaan op het proces van medicijnontwikkeling, de rol van machine learning, en de verwachte revolutionaire ontwikkelingen in de toekomst.

Door gebruik te maken van rekenmodellen (machine learning en data mining) is in een vroegtijdig stadium te bepalen welke chemische stoffen het waard zijn om verder te onderzoeken als mogelijk medicijn. Dit onderzoek is volledig data-georiënteerd (met behulp van computermodellen) en veroorzaakt zo een revolutie in het medicijnonderzoek door onderzoekskosten te besparen én de doorlooptijd voor het op de markt brengen van nieuwe medicijnen aanzienlijk te verkorten. De besparing komt voort uit het verhogen van de efficiëntie van het proces. Daarnaast hebben computermodellen de mogelijkheid het gebruik van dierproeven te verminderen en/of volledig te vervangen.

Dr. Van Westen (1983) maakt onderdeel uit van een kleine groep wereldwijde specialisten die zich in deze materie verdiepen. Na zijn promotie in machine learning en zijn post-doc aan European Bioinformatics Institute bij Cambridge (VK) is hij nu bezig met het opzetten van een nieuwe onderzoeksgroep binnen de Universiteit Leiden. De groep heeft als hoofdfocus data-analyse en machine learning technieken in te zetten voor medicijnontwikkeling. Een groot deel is fundamenteel onderzoek maar Dr. van Westen werkt ook nauw samen met farmaceutische bedrijven, zoals Janssen Farmaceutica, Galapagos NV, en verscheidene Europese projecten.

Locatie: 
Wij hebben voor 10 oktober a.s. een bijzondere locatie voor onze bijeenkomst kunnen vinden. In Apollo 14 kunnen ondernemers die middels technologische en sociale innovaties bijdragen aan een betere wereld kantoorruimte huren. Als internationale stad van Vrede en Recht is Den Haag dé hotspot voor (internationale) startups en scale-ups die zich richten op innovaties voor een betere wereld, de zogeheten global challenges. In deze ImpactCity draait alles om “Doing good and doing business.”
Impact City & Community Apollo 14, Saturnusstraat 14 (Binckhorst), Den Haag. 

Aanmelden:
Voor deze bijeenkomst met aansluitende borrel kunt u zich aanmelden via website of door een e-mail te sturen naar info@de-maatschappij.nl.

Het bestuur hoopt u op 10 oktober a.s. te mogen begroeten.                                                                                                                                       

Programma

17:30 uur Inloop
18:00 uur Welkom door Hans van der Eerden, voorzitter en introductie van Dr. Gerard van Westen
18:10 uur Inleiding door Gerard van Westen met gelegenheid tot discussie en het stellen van vragen
19:00 uur Netwerken
20:00 uur Einde bijeenkomst

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden