Marielle Hendriks over het culturele erfgoed van Zuid-Holland

Woensdag 8 mei 2019 in het ROC Da Vinci College Dordrecht

Onze spreekster is Marielle Hendriks en zij neemt ons mee in de wereld van het culturele erfgoed van Zuid-Holland.

Ons cultureel erfgoed draagt bij aan een aantrekkelijk leefklimaat, is een aanjager van toeristische bedrijvigheid en geeft inwoners het gevoel van verbondenheid. Maar bovenal kan iedereen binnen onze provincie – van jong tot oud – er dagelijks van genieten dankzij de 15.000 monumenten, 228 molens, 200 landgoederen, 25 archieven, 120 historische en archeologische verenigingen en 176 musea in Zuid-Holland. Het doorgeven, bewaren, ontsluiten en beleven van erfgoed is echter een ongoing business, of dat nou om monumenten, varend erfgoed, musea, archieven, collecties, verhalen of om archeologische vondsten gaat. En wat betekent de omgevingsvisie en het verduurzamingsvraagstuk voor ons erfgoed?

Marielle Hendriks geeft een kijkje achter de schermen van de rijke erfgoedsector, de actuele vraagstukken en de rol van het Erfgoedhuis Zuid-Holland met daarbij bijzondere aandacht ook voor de Drechtsteden.

Marielle is sinds eind 2018 directeur-bestuurder van het Erfgoedhuis Zuid-Holland, de provinciale ondersteuningsinstelling voor cultureel erfgoed. Daarvoor was zij directeur van de Boekmanstichting, het kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid in Amsterdam. Zij was daar initiatiefnemer een drijvende kracht achter de Cultuurindex Nederland, de Regionale Cultuurindex en haalde de online cultuurbeleidsmonitor Compendium of Cultural Policies and Trends naar Nederland.

Als nevenfuncties is Hendriks onder andere lid van de Raad van Bestuur van het Fonds Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen, lid Maatschappelijke Adviesraad Universiteit Utrecht, bestuurslid Stichting Meisjeshuis en tot begin dit jaar organisator en secretaris van de Johannes Vermeer Prijs, de staatsprijs voor de kunsten. Daarvoor werkte zij bij het Museum of Fine Arts in Boston en bij de afdeling cultuur van de gemeente Issy-les-Moulineaux (Parijs). Zij studeerde Algemene Letteren en kunstbeleid en –management aan de Universiteit Utrecht.

Erfgoedhuis ondersteunt, verbindt en inspireert erfgoedbetrokkenen bij het in stand houden en ontsluiten van cultureel erfgoed in Zuid-Holland. Erfgoedhuis ondersteunt en adviseert provincie en gemeenten, erfgoedinstellingen en musea (bijv. digitalisering van collecties, vrijwilligers-management); monumentenbezitters (monumentenbeheer, herbestemming) en het onderwijs (erfgoededucatie).

De Maatschappij ondersteunt het in stand houden van ons nationale erfgoed en wil u graag betrekken bij de initiatieven die ontwikkeld worden dit goed te beheren. De Maatschappij heeft zelf een commissie erfgoed en heeft recent in het programma ‘Tussen Kunst & Kitsch’ de aandacht getrokken met een kastenstel waarvan de  waarde  op € 17.500,00 werd getaxeerd.

Kosten: € 20,00 gepast mee te nemen en € 17,50 voor leden met een knipkaart.

Locatie
Da Vinci College, Grand Café Bellissimo 
Leerparkpromenade 100
3000 BA Dordrecht

Tijdschema: 
12.00 - 12.15 uur   Inloop
12.15 - 13.00 uur   Lunch
13.00 - 14.00 uur   Marielle Hendriks

Aanmelden kan via de button of via de website van De Maatschappij. Mocht je na aanmelding onverhoopt verhinderd zijn, meldt je dan s.v.p. op tijd af.

Dieetwensen kunnen worden doorgegeven via het mailadres info@de-maatschappij.nl 

Introducees zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via de website of door een mail sturen naar info@de-maatschappij.nl

Beeldrecht: Annemoon van Hemel

Marielle Hendriks

Marielle Hendriks

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden