"Loat lopen den Kloat"

Met een knipoog naar vorig jaar, hebben we onze leden begin dit jaar verrast met een nieuwjaarsgeschenk. De "Kloat" in dit pakket verwees met een knipoog naar het jaar dat achter ons ligt. Een jaar waarin we veel activiteiten gepland hadden, maar waarvan er helaas maar een aantal door konden gaan. In de komende maanden hopen we elkaar weer veelvuldig te kunnen onmoeten. Er staan een aantal interessante bedrijfsbezoeken en bijeenkomsten gericht op kennis delen op het programma.

We trappen het jaar af met een bijeenkomst die in het teken zal staan van ontmoeten, een bijeenkomst waarbij je "Kloat" intensief gebruikt kan gaan worden. Souvenirshuis Tenniglo in Ootmarsum heeft de klootschietballen geleverd en schrijft op hun website het volgende hierover:

Vraagt u in Ootmarsum naar de belangrijkste gebeurtenis uit de lokale klootschietgeschiedenis, dan krijgt u ongetwijfeld het verhaal van de legendarische wedstrijd tussen Ootmarsum en Oldenzaal te horen. In januari 1747 ontmoetten de sterkste kloatscheeters uit beide steden elkaar in een wedstrijd om tachtig dukaten.

Uiteindelijk wisten de 'Siepels' de strijd te winnen, maar toen ze naar de 'Boeskolen' gingen om de inzet te incasseren, bleken deze het geld niet bij zich te hebben. Zo zeker waren ze geweest van de zege.

In de strijd die daarop volgde sloegen de Oldenzalers op de vlucht met achterlating van het stadsvaandel. Dat werd in triomftocht Ootmarsum binnengedragen en de trotse burgemeesters gaven het een ereplaats op het stadhuis. De restanten ervan zijn daar heden ten dage nog aanwezig.

Als leden van De Maatschappij, departement Twente zal de strijd onderling losbarsten op vrijdag 8 april. Onze voorzitter heet je vanaf 15:00 uur van harte welkom in zijn gemeente Losser, waar de Kloatschietsport nog intensief beoefend wordt. Wil je een introducee meenemen dan is hij of zij ook van harte welkom.

Graag tot 8 april aanstaande!

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden