Mail naar relatie

Competentiestrijd in de Muziektempel: Een zakelijke geschiedenis van het Concertgebouworkest

Een zakelijke geschiedenis van het Concertgebouworkest door Bert Koopman op donderdag 16 mei a.s.

Onze tweede onderlegger is ‘CULTUUR’. Daarop sluit dit evenement naadloos aan…

Het Concertgebouworkest uit 1888 geldt sinds de jaren twintig van de vorige eeuw als een van de beste orkesten ter wereld. Het orkest wordt geprezen om zijn stilistische flexibiliteit en zijn avontuurlijke mix van oude en nieuwe muziek. Een symfonieorkest is een complexe organisatie. Achter de schermen doen zich regelmatig conflicten voor.

De geschiedenis van het orkest kent bijna elk decennium wel een crisis, meestal als gevolg van tegenstrijdige visies van de artistieke en de zakelijke leiding. Uiteenlopende belangen van bestuur, directie, dirigent en orkest strijden voortdurend om voorrang. Artistieke dromen enerzijds en personele, financiële en organisatorische mogelijkheden anderzijds staan vaak haaks op elkaar. Dat de magie van muziek steeds weer triomfeert is meestal te danken aan een wapenstilstand, een compromis, een autoritaire beslissing of een opstand. 

De hamvraag is: wat maakte het Concertgebouworkest robuust genoeg om ondanks vele crises zijn positie in de wereldtop decennialang te continueren? Om die vraag te beantwoorden analyseert spreker Dr. Bert Koopman het stempel dat chef-dirigenten als Mengelberg (1895-1945), Van Beinum (1945-1959), Haitink (1961-1988), Chailly (1988-2004) en Jansons (2004-2015) drukten op de bedrijfsvoering. Ook is er aandacht voor de affaire Gatti, de laatste chef-dirigent die in de zomer van 2018 na twee seizoenen aan de kant werd gezet wegens ‘ongepast gedrag’.

Bert Koopman legt tijdens zijn lezing een vergrootglas op enkele van deze dilemma’s, opgeluisterd met muziekfragmenten en anekdotes.

Programma:
18:00 uur    Inloop, registratie en een drankje in De Tropen café en restaurant
18:30 uur    Inleiding Dr. B. Koopman
19:15 uur    Vervolg borrel in De Tropen
20:15 uur    Einde

Bert Koopman

Bert Koopman

Bert Koopman

Aanwezige introducees 3

Mareille van Osselen

Buro (on)ZIN!

Herman Rieken

Concertgebouw

Matthieu Vinkesteyn


Alle introducees bekijken

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden