Geannuleerd: Het is oorlog, maar niemand die het ziet, in gesprek met Huib Modderkolk

IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS IS DEZE BIJEENKOMST GEANNULEERD

Huib Modderkolk, auteur van het boek met de titel: Het is oorlog, maar niemand die het ziet, is bekend als gast bij De Wereld Draait Door, waar hij vertelt over het werk van geheime diensten en digitalisering. Hij won de journalistieke prijzen De Tegel (2016) en De Loep (2018).

Huib neemt ons -als onderzoeker en schrijver van zijn boek- mee in de digitale wereld. Hij vraagt zich eerst af: Wat is er aan de hand? Door het internet zijn nieuwe risico’s ontstaan die nauwelijks te overzien zijn. Er is nu een digitale wereld waarin de mogelijkheden om schade aan te richten onbeperkt zijn. Adolecenten die computersystemen hacken. Als voorbeeld komt de zaak van de tiener Edwin – die vanaf zijn zolderkamer KPN had aangevallen en in crisis had gestort – aanbod. Overheidsdiensten die op grote schaal afluisteren en spioneren, Edward Snowden heeft het debat hierover indringender gemaakt.

Dan staat hij langer stil bij de vraag: Wat zijn de gevolgen? Digitalisering verandert de aansprakelijkheid. Individuele burgers en bedrijven zien zich geplaatst tegenover anonieme actoren, zij het overheden of hackers. Zij kunnen schade aanrichten en ermee wegkomen. Het verhaal van Diginotar dat hij uiteen zal zetten is hiervoor illustratief. Het laat goed zien hoe in Nederland, ook door overheden, is gereageerd op een forse hack bij dit –voor de digitale infrastructuur- belangrijke bedrijf. Hij legt het belang (voor ons allen) er van uit.

De spreker besluit met de vraag: Waar gaat het naartoe? We bevinden ons in een digitale wereld waarin het vechten is zonder regels. De digitale escalatie is zorgwekkend. Steeds meer landen ontdekken internet als wapen. De Nederlandse overheid doet niet genoeg om dit alles het hoofd te bieden, een toelichting hierop is onderdeel van dit gesprek – daarover kunnen we met elkaar in discussie.

Sico van der Meer, research fellow bij het Instituut Clingendael, verzorgt een co-referaat. Daarna is er ruimte voor discussie.

Het programma is als volgt:
17.30 uur        Ontvangst
18.00 uur        Welkomstwoord door Hans van der Eerden, voorzitter departement ´s-Gravenhage
18.05 uur        Inleiding door Huib Modderkolk, co-referaat door Clingendael research fellow de heer Sico van der Meer, gelegenheid voor discussie.
19.00 uur        Afsluiting met borrel en netwerken
20.00 uur        Einde bijeenkomst

Datum: 24 maart 2020
Locatie: Huys Clingendael, Clingendael 7 in Den Haag.
Mogelijkheid om te parkeren is er niet op het terrein van Clingendael. Parkeren kan alleen buiten het terrein in de omliggende straten.

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden