GELUK: moeten we daar niet iets mee?

Beste leden van JCI Hilversum en de departementen Eemland en Het Gooi,

Op 17 januari organiseren we weer ons eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar. Dit keer wederom een speciale bijeenkomst. We organiseren deze namelijk samen met JCI (Junior Chamber International) Hilversum en de departementen Eemland en Het Gooi van de Maatschappij. Onder het motto: “hoe meer zielen hoe meer vreugd”, lijkt het ons leuk de leden van verschillende organisaties elkaar te laten ontmoeten. Uiteraard combineren we ook hier weer een inspirerende lezing met vervolgens een heerlijk diner. De lezing heeft een thema dat werkelijk iedereen zal boeien namelijk “Geluk” en wordt verzorgd door niemand minder dan Meike Bartels, hoogleraar Genetics and Wellbeing aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

GELUK: moeten we daar niet iets mee?

De recente ongekende situatie over de hele wereld heeft duidelijk het belang van mentale en fysieke gezondheid benadrukt. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft al enig tijd geleden aangegeven dat gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte. Waarom blijven we dan toch met name kijken naar problemen, ziekte, en mogelijke interventies, in plaats van naar kansen, gezondheid, preventie, en bovenal geluk? Lang geleden is al aangetoond dat het meer oplevert als de hele populatie erop vooruitgaat, dan dat we brandjes blussen in de relatief kleine groepen die al problemen hebben. Maar hoe kunnen we dat aanpakken? Een manier zou zijn om te kijken naar de mensen waar het juist wel goed mee gaat. Waarom geeft de een een 8 aan zijn leven en de ander een 5?  

Waarom voelt de een zich bijna altijd gelukkig, en de ander maar af en toe? Waar komen deze verschillen in geluksgevoel vandaan?  Kunnen geluk interventies ingezet worden voor de verbetering van mentale gezondheid? Zouden we over geluk moeten praten op scholen? In haar lezing zal Meike meer vertellen over tal van onderzoeken over dit thema en zal ze uitleggen waarom een focus op geluk van toegevoegde waarde kan zijn voor de maatschappij.

Meike Bartels (1973) is University Research Chair hoogleraar Genetics and Wellbeing bij de Afdeling Biologische Psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam. In 2014 werd zij benoemd tot Hoogleraar onder het competitieve en eervolle University Research Programma van de VU. Ze publiceerde meer dan 250 papers in peer-reviewed tijdschriften. Ze kreeg een prestigieuze European Research Council Consolidator-beurs om haar onderzoekslijn over genetica en welbevinden op te bouwen, uit te breiden en te consolideren. Recentelijk heeft ze ook een NWO-VICI beurs toegekend gekregen om haar onderzoek verder uit te breiden. In 2022 heeft ze en bijdrage geleverd aan het World Happiness Report. Zij is de president van de International Positive Psychology Association. Ze is tevens de directeur van de Research Master Genes in Behaviour in Health. Ze leidt en begeleidt verschillende onderzoeksprojecten om zicht te krijgen op de onderliggende bronnen van variatie in geluk en welbevinden.

De details:

  • Datum: dinsdag 17 januari 2023
  • Locatie: Restaurant Eemland, Laarderweg 74, Eemnes
  • Tijden: Inloop van 17.30 – 18.00 uur
  • Aanvang presentatie Meike Bartels 18.00 uur (hieraan zijn geen kosten verbonden)
  • Aanvang diner 19.30 uur, kosten diner ca € 37,50 exclusief de drankjes
  • Einde avond rond 21.30 uur

Aanmelden voor deze prachtige avond kan via onderstaande button of via de website. Indien u geen gebruik maakt van het diner geef dit dan even door aan Mirjam Blokhuis (email naar eemland@de-maatschappij.info).

We kijken weer uit naar een gezellige en inspirerende avond.

Namens de besturen van JCI Hilversum en de departementen Eemland en Het Gooi van de Maatschappij,

Marc van der Kuilen (namens JCI Hilversum) 
Peter van Breugel (namens departement Eemland)
Peter van der Velden (namens departement Het Gooi)

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden