Energie- en warmtetransitie: welke ontwikkelingen komen op ons af?

Beste leden en belangstellenden,

Graag nodigen wij u uit voor de lunchbijeenkomst op donderdag 17 oktober 2024 van 12.00 tot 14.00 uur in De Eendrachtshoeve in Zuid-Beijerland.

De energie- en warmtetransitie heeft grote gevolgen voor de woningbouw.

De energie- en warmtetransitie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. De energie- en warmtetransitie is de overgang van het gebruik van fossiele energie naar energie uit hernieuwbare bronnen. Nederland heeft tot nu toe goede stappen gezet, maar om de klimaatdoelen te behalen, moet er nog een flinke inhaalslag worden gemaakt. Niet alleen industrie en transport, maar ook de woningbouw verandert door de energie- en warmtetransitie. Het bouwen van woningen wordt steeds complexer, terwijl er momenteel 400.000 woningen tekort zijn en er tot 2030 1 miljoen woningen gebouwd moeten worden. Zo is netcongestie aan de orde van de dag en ook wateraansluitingen in nieuwbouwwoningen zijn in de toekomst niet meer vanzelfsprekend. En de bestaande woningvoorraad moet worden verduurzaamd, met aandacht voor mens, dier en milieu.

Wat gebeurt er eigenlijk in de Hoeksche Waard op dat gebied? Wat is nu precies het verschil in energietransitie en de warmtetransitie? Welke lokale ambities hebben wij en wat is de route om deze lokale ambities te realiseren? Wat is er nodig aan wind- en zonneparken en hoe komen wij tot een  aardgasvrije gebouwde omgeving? Een breed scala aan gemeentelijk beleid met bijhorende uitvoeringsprogramma’s en samenwerkingen met stakeholders liggen ten grondslag aan het realiseren van de lokale ambities. Maar welke gevolgen heeft dit voor woningbouw en het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad in de Hoeksche Waard, zoals wanneer ga ik van het aardgas af, wat is dan het beste alternatief en is er dan wel voldoende stroom?

Ilse Voogt, Regisseur Energietransitie bij de Gemeente Hoeksche Waard en Stephan Dorst, Regisseur Warmtetransitie komen ons verder bijpraten over de Energie- en Warmtetransitie in de Hoeksche Waard en de invloed daarvan op woningbouw. U kunt zich aanmelden via de aanmeldbutton of via email hoekschewaard@de-maatschappij.info. Mocht u onverhoopt alsnog verhinderd zijn, wilt u zich dan ook afmelden, dit in verband met de voorbereidingen voor deze middag. Deelname kost € 15,00. U kunt ter plaatse pinnen.

Graag tot ziens op 17 oktober!

 

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden