Duurzaamheid? Hoe particulier initiatief het verschil maakt
De datum van onderstaande bijeenkomst is gewijzigd.
Vónken: een krachtig programma waarin we in 30 minuten de kennis en kunde van leden opdelven. Anneke Kroon zal de reeks van ‘vonkmomenten’ inspirerend vervolgen in 2021. Ze laat zien hoe particuliere initiatieven écht een bijdrage leveren aan een duurzame wereld. 21 januari 2021 16.00u. Meld je meteen aan.
In deze tweede vónk laat Anneke Kroon ons kennis maken met de kracht van het particuliere initiatief voor grote vraagstukken als de energietransitie. Geen druppel op de gloeiende plaat, maar een olievlek die blijft groeien. Anneke Kroon woont nu in Arnhem en was bestuurder-beheerder van VvE Park Sonswijck5. Ook heeft ze diverse werkgroepen duurzame energie geleid. Van 1978-1982 was ze gemeenteraadslid in de Noordoostpolder. Later bezocht ze voor Franse en Amerikaanse farmaceuten ziekenhuizen door het hele land.
Energiewinning
Het opwekken van energie was jarenlang een zoektocht. We moesten af van fossiele brandstoffen om onze energiecentrales te voeden. In de landen om ons heen werd veel voor Kerncentrales gekozen. Nederland wilde dit ook wel ‘proberen’, maar de plannen stuitten op te veel weerstand. Particulieren begonnen met hun alternatief: de kracht van wind…. en investeerden zelf in een windmolen op hun eigen grondgebied. Later organiseerden deze ondernemende eigenaren zich in een coöperatieve handelsorganisatie. Anneke vertelt hoe dit succes te verklaren is, waarom die coöperatie zo nuttig is en natuurlijk wat het heeft opgeleverd.
Appartementencomplex energieneutraal
Anneke heeft zelf de kar getrokken om de gebouwen van Park Sonskwijck5 energieneutraal te maken. “Ook in een ‘jong’ gebouw van nog geen 20 jaar oud is veel energie te besparen. Voor alle algemene ruimten van het gebouw zijn we begonnen met een serieuze screening van alle elektriciteit verbruikende onderdelen zoals verlichting, lift, ventilatie en elektrische deuren. Energiebesparende maatregelen moeten voorafgaan aan het investeren in energiewinning”, weet Anneke inmiddels. Ze laat ons weer zien waarom een particulier initiatief zo goed kan werken en wat het kan opleveren: “Duurzame gebouwen zijn toekomstbestendig, waardevast, hebben een lage of geen CO2 uitstoot, lage energiekosten en een hoog comfort!”
Aanmelden
Deze vónk vindt plaats op donderdag 21 januari 2021, 16.00u-16.30u via MS Teams. Als je je aanmeldt via de site van De Maatschappij sturen wij je kort van tevoren een vergaderverzoek met een link naar de kennisimpuls. Op 21 januari om 16.00u kun je dan inloggen in deze meeting door op de link te klikken. De ervaring leert dat er behoefte is aan een verdere verkenning na 16.30u. Daarom zorgen we ook voor een gespreksleider en blijven we tot 16.45u online. Als je vragen hebt over deze tweede vónk, kun je uiteraard contact opnemen met één van ons.
Verder willen wij je nogmaals attenderen op De Lees-community.
In januari 2021 gaat deze van start me het gezamenlijk lezen van het boek: ‘Slow Democracy: Hoe we de globalisering kunnen beheersen en ons lot in eigen handen nemen’ van David Djaïz.
De deelnemers aan de lees-community krijgen dit boek door De Maatschappij ter beschikking gesteld.
Gezamenlijk lezen we het boek en zullen in meerdere online-bijeenkomsten uitwisselen en discussiëren over de gelezen inhoud.
In de bijlage vind je alle uitleg hierover. Mocht je twijfelen over deelname: lees dan zeker de flyer en laat je overtuigen!
We kijken er naar uit om samen te vonken en zo in verbinding te blijven.