Documentaire over de Poolse bevrijders bij De Nieuwe Veste


Vrijheid is een groot goed in onze maatschappij. Dit is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Ook in deze tijd zijn er oorlogen en vluchten mensen uit hun land. Op 29 oktober is het 74 jaar geleden dat Breda is bevrijd door de Poolse soldaten. Een mooie aanleiding voor De Maatschappij om hierbij stil te staan en u uit te nodigen voor de documentaire ‘Het spoor van de Poolse bevrijders’.

Deze documentaire gaat over de tienduizenden Poolse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden. Ze koesterden de hoop hun eigen vaderland ook te kunnen bevrijden, maar kwamen bedrogen uit. Ooggetuigen, deskundigen en kinderen van Poolse oorlogsveteranen vertellen hoe het de Poolse bevrijders voor, tijdens en vooral ook na de oorlog is vergaan. Filmmakers Bob Entrop en Raoul de Zwart hebben hiervoor opnames gemaakt in Nederland, Polen en Schotland. Het levensverhaal van de Poolse generaal Stanislaw Maczek staat in deze film centraal voor wat veel Poolse mannen van zijn generatie hebben meegemaakt.

Na afloop volgt een kort vraaggesprek met filmmaker Raoul de Zwart en vertelt Frans Ruczynski, betrokken bij het Maczek Memorial, waarom de oprichting van het memorial zo belangrijk is.
Natuurlijk krijgt u ook alle gelegenheid om elkaar te spreken onder het genot van een hapje en een drankje.

Programma:
12.00 uur             Ontvangst met koffie, thee en broodjes
12.25 uur             Welkomstwoord Joost Bauwens, voorzitter van De Maatschappij West-Brabant
12.30 uur             Introductie bij de documentaire door Raoul Zwart
12.35 uur             Vertoning van de documentaire
13.20 uur             Kort interview en reacties op de documentaire, met Frans Ruczynski, betrokken bij de totstandkoming van het Maczek Memorial
13.40 uur             Netwerken/napraten
14.00 uur             Einde

Locatie: De Nieuwe Veste, Molenstraat 6, Breda. Let op: gelieve de ingang bij de muziekschool te nemen

Aanmelden
Aanmelden kan via de aanmeldbutton onderin deze uitnodiging of via de website. Voor de leden bedragen de kosten van deze bijeenkomst € 20,00. Ook introducés zijn wederom van harte welkom! Zij kunnen een eerste bijeenkomst kosteloos deelnemen.
Wanneer u onverhoopt uw aanmelding moet annuleren, dan kan dit tot uiterlijk 18 oktober a.s. Bij niet tijdige annulering of bij niet verschijnen zonder bericht, worden de kosten in rekening gebracht.

Maczek

Maczek

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden