Boeren terug naar de basisregels van de natuur
Ontwikkelingen in het landelijk gebied zijn momenteel dagelijks nieuws. Neem de actuele stikstofcrisis, iedereen is het er wel over eens dat er iets moet gebeuren. Maar de landbouwsector staat in z’n geheel voor een enorme transitie.
Volgens Mellany Klompe moeten we terug naar de basisregels van de natuur, dat is de kern van regeneratief boeren. Dit is een relatief nieuwe benadering van voedsel produceren waarbij herstel van de bodemgezondheid voorop staat. Het heeft een enorm hoge potentie omdat hiermee koolstof teruggebracht wordt in de bodem en ecosystemen herstelt. In Mijnsheerenland (de Greup) runt Mellany samen met haar man Jeroen een regeneratieve modelboerderij van honderden hectaren. De praktijk van deze manier van boeren ligt als het ware gewoon in hun achtertuin. Met de geboekte resultaten overtuigen ze boeren om over te stappen én bedrijven om de transitie te financieren: “We willen boeren laten zien dat ze er niet alleen voor staan.”
Hoe maak je meer dan driehonderd hectaren akkerland regeneratief? Dat was de vraag die Mellany en Jeroen zichzelf negen jaar geleden stelden. “Mijn man komt uit een familie van akkerbouwers, maar ikzelf heb altijd als milieukundige gewerkt bij de waterschappen en bij gemeenten op het gebied van biodiversiteit. Daardoor wist ik: het zijn niet een paar knopjes waaraan je moet draaien, het gaat over systemische verandering in de hele bedrijfsvoering”, vertelt Mellany. “Stap voor stap zijn we daarmee aan de slag gegaan, in het begin met stimuleringsfondsen van drieduizend euro. Inmiddels hebben we onderzoeksprojecten lopen van anderhalf miljoen en zijn ruim tweehonderd hectaren regeneratief.”
De boerderij van Mellany en Jeroen is een zogenaamde experience farm, waar boeren kunnen ervaren wat regeneratieve landbouw precies inhoudt en hoe het werkt. Onder de vlag van Stichting Soil Heroes delen Mellany en Jeroen gegevens met zoveel mogelijk boeren en landbouwadviseurs. Want, zo merkten ze al snel: boeren leren het liefst en het best van hun collega’s.
Mellany Klompe komt graag vertellen over deze nieuwe manier van werken bij De Maatschappij op donderdag 22 september in de Eendrachtshoeve in Zuid-Beijerland tijdens een lunchbijeenkomst van 12.00 tot 14.00 uur. U kunt zich aanmelden via de aanmeldbutton of via email hoekschewaard@de-maatschappij.info. Mocht u onverhoopt alsnog verhinderd zijn, wilt u zich dan ook afmelden, dit in verband met de voorbereidingen voor deze middag. Deelname kost € 15,00. U kunt dit bedrag ter plaatse met pin betalen of, als dat uw voorkeur heeft, vooraf overmaken op de bankrekening van het Departement Hoeksche Waard NL60 RABO 0323 0405 00. Let op: contante betaling is niet meer mogelijk.
het bestuur van De Maatschappij - departement Hoeksche Waard
Jack de Leeuw – Carla van Emmerik - Miranda den Tuinder – Alie ‘t Hooft - Paul de Bruijn - Kevin Uijtdewillegen - Gerard Leggedoor