Black Bear Carbon over duurzaamheid, uitdagingen en ondernemen

Kom op 17 mei naar de bijeenkomst van departement Het Gooi om te horen over de technologie, het gebruik, de voordelen, financiering en regelgeving van Black Bear Carbon. Geen sprookje maar een inspirerend staaltje ondernemerschap en doorzettingsvermogen bij de duurzame businesscase voor het upcyclen van oude autobanden.

Rob van der Meij chemisch technoloog met een lange carrière bij AkzoNobel Catalysts, Cap Gemini en Shell Chemical is nu private investor, CEO van Cool Separations en Board member van Black Bear Carbon.

Over Black Bear Carbon:
Iedereen kent de foto’s van stapels oude autobanden. Ze worden vermalen en gebruikt om rubberen tegels voor speeltuinen te maken, als korreltjes in kunstgras en een klein beetje in asfalt. Dit zijn druppels op een gloeiende plaat. Het grootste (her) gebruik van oude autobanden in Europa is het verbranden ervan in cement en steenovens buiten Europa, of door storten in landen waar de milieuregels minder streng zijn.

Dat kan beter en duurzamer dacht een aantal gedreven ondernemers en uitvinders. In oude autobanden zit veel ‘carbon black’. De productie van carbon black is zeer CO2 intensief. Als je carbon black kunt recyclen, besparen we veel CO2. Na een aantal jaren experimenteren, vallen en opstaan stond er een fabriek in Nederweert waar carbon black werd teruggewonnen uit oude autobanden. Deze recovered carbon black bleek goed herbruikbaar in autobanden, maar nog beter was het hergebruik als pigment in verf, kunststoffen en hoogwaardige rubber materialen. Geen recycle meer, maar upcycle en ook concurrerend met “nieuw geproduceerd” product.

En toen kwam er een brand. En na de brand een grote herfinanciering om een nieuwe, grotere fabriek te bouwen in Nederland. Financiering lijkt een no-brainer. We willen immers allemaal duurzaamheid en circulaire economie. De overheid financiert een deel mee met subsidie en een deel komt van de markt. En de overheid geeft de vergunningen……tsja. Dat zou je denken. Kafka in optima forma!

Programma en tijden:
Inloop vanaf 17.30 uur
Aanvang programma om 18.00 uur
Einde programma rond 19.15 uur met aansluitend diner
Einde van de avond rond 21.30 uur

Deze bijeenkomst vindt plaats op de bekende locatie, Restaurant Eemland, Laarderweg 74 in Eemnes.

Aanmelden graag via de website. We rekenen zoveel mogelijk op jullie aanwezigheid en stellen het zeer op prijs als jullie een of meerdere introducees uitnodigen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Hartelijke groet namens het bestuur van departement Het Gooi,

Peter van der Velden

Aanwezige introducees 0

Er zijn nog geen introducees aanwezig

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden