Bezoek aan de koepelgevangenis in Haarlem

Beste leden,

Hierbij nodigen wij u uit voor een bezoek op vrijdag 7 april  a.s. (inloop 14.30 uur) aan de voormalige Koepelgevangenis in Haarlem aan het Koepelplein 1. De rondleiding start om 15.00 uur.

Het is een van de grootste en meest bijzondere bouwprojecten in Haarlem. In 2022 is de voormalige koepelgevangenis in Haarlem gerestaureerd en omgebouwd tot een multifunctioneel centrum, waar cultuur, onderwijs en bedrijfsleven op een bijzondere wijze samenkomen. 

De Koepelgevangenis in Haarlem werd van 1899 tot 1901 gebouwd door justitiearchitect W.C. Metzelaar. Hij baseerde zich op het ontwerp van zijn vader Johan Frederik Metzelaar die in Breda en Arnhem al koepelgevangenissen had gerealiseerd volgens het door de Brit Jeremy Bentham in 1791 bedachte panopticum-principe: vanuit het midden van het cirkelvormige complex konden de bewakers de gevangenen goed in de gaten houden.

Net als de andere koepelgevangenissen is ook de koepelgevangenis in Haarlem een rijksmonument. Tot 2016 zat het gebouw in de portefeuille van het Rijksvastgoedbedrijf; dat jaar sloot de gevangenis vanwege het teruggelopen aantal gedetineerden en bezuinigingen. Het monumentale gebouw en het omliggende terrein werden door de gemeente aangekocht. De gemeente verkocht dit op haar beurt door aan de Stichting Panopticon, die het gebouw en omliggende terrein heeft herontwikkeld. Naast een bioscoop en een deli is in De Koepel een Techcampus gevestigd waarin ondernemers toegang wordt geboden kennis, tools, collega's en talent op het gebied van digitalisering.

Een project waarin de drie O's (overheid, onderwijs en ondernemers) van De Maatschappij op unieke wijze samenkomen. 

Aan het bezoek kunnen slechts 30 belangstellenden deelnemen. Zorg dus dat u zich snel aanmeldt. De kosten van de bijeenkomst bedragen € 20,-, af te rekenen bij binnenkomst. We besluiten de rondleiding met een borrel.  

Het parkeerterrein van de Koepel wordt beheerd door Parkbee en is te bereiken vanaf de Papentorenvest.


 

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden