Departement 's-Gravenhage

Ons departement verzorgt acht à negen maal per jaar bijeenkomsten. Met uitstekende inleiders uit de driehoek van bedrijfsleven, overheden of kennisinstellingen. Een bloemlezing: Rob Spuijbroek (directie Aegon Nederland), Ab van der Touw (CEO Siemens Nederland), Benno Tempel (directeur Gemeentemuseum), Jan Kamminga (voorzitter metaalwerkgevers). Saskia Kriekhaus (directeur Dr. Anton Philipszaal), Juan Prat y Coll (oud-ambassadeur voor Spanje), Peter Verhage en Harry Schoots (directeuren Van Lanschot Bankiers), Ad van der Helm (Pastoor St. Jacobuskerk), Steven van Hoogstraten (directeur Carnegie stichting Vredespaleis), Ger Hukker (NVM-voorzitter), Maurits Berger (hoogleraar islam in de Westerse wereld).

In de regel houden wij onze bijeenkomsten op een bijzondere Haagse locatie, zoals het Vredespaleis, Gemeentemuseum, Museum voor Communicatie, Kasteel De Wittenburg, Sociëteit De Witte, in de hoofdkantoren van Siemens Nederland en Aegon Nederland, de ANWB, het Nutshuis, de Tuinkamer van de Hof van Wouw, de Malietoren van VNO-NCW of het Fotomuseum. Het aantal aanwezigen op onze bijeenkomsten varieert van 40 tot 90 personen.

Kennisnetwerk
Het Departement ’s-Gravenhage is opgericht in 1778. Het maakt deel uit van De Maatschappij (of officieel: de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel). Wij zijn daarmee een van de oudste ondernemende netwerken: een onafhankelijk netwerk van thans circa 2.600 hoog gekwalificeerde mensen uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid.

De Maatschappij is niet alleen één van de grootste ondernemersnetwerken van ons land, maar ook een kennisnet bij uitstek. Het onderscheidt zich van andere ondernemersorganisaties en ondernemersnetwerken, door niet op te komen voor het eigen belang (de bundeling van de ik's), maar op te komen voor het gemeenschappelijke belang.

De Maatschappij heeft zich altijd sterk gemaakt voor economische en sociale vernieuwing, resulterend in initiatieven als de oprichting van Het Koninklijk Instituut van de Tropen (KIT), de Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs, Nyenrode Business Universiteit, Teleac en recentelijk nog, het Instituut Nederlandse Kwaliteit (INK), alsmede de instelling in 1958 van de Koning Willem I prijs, dé ondernemingsprijs van Nederland. Ook zijn wij betrokken bij de organisaties JongOndernemen en YoungTheHague, die zich op jongeren en young professionals richten.

Politiek en bestuurlijk centrum 
Ons departement kent een unieke ligging. Niet alleen dankzij het hier gevestigde politieke en bestuurlijke centrum van Nederland, maar ook door de vele nationale en internationale organisaties, ondernemingen en universiteiten en hogescholen die de Haagse regio rijk is. Wij hebben op het ogenblik zo’n 150 leden en verheugen ons in een gestage groei. Met name jongere ondernemers en jonge mensen die werkzaam zijn bij overheidsorganisaties (zoals van YoungTheHague) zijn geïnteresseerd.

Op de bijeenkomsten wordt ook aan twee leden de gelegenheid geboden om in een ongedwongen sfeer in het kort aan de aanwezigen te vertellen wat hem of haar zakelijk bezig houdt. Het is verrassend om te zien hoeveel relaties hieruit ontstaan.
 

Departementaal Bestuur


Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden