Wonen op Mars, ruimtereizen, boottocht en ereleden


Op 19 december 2017 werd door De Maatschappij Departement Leiden de activiteit Winter Wonderland georganiseerd. Op deze activiteit werd eerst onder het genot van een kopje erwtensoep en glaasje Gluhwein een actieve discussie gevoerd, waarna we op de Kerstmarkt op de boot stapte voor een mooie boottocht door een feestelijk verlicht Leiden.

Discussiebijeenkomst





De discussiebijeenkomst, geleid door Ellen Willemse over ruimtereizen en de toekomst van de mensheid werd gevoed door de volgende punten.
- De ontwikkelingen van SpaceX gaan hard. Op 15 december hebben zij een herbruikbare raket gelanceert om het ISS te bevoorraden.
- Elon Musk geeft aan dat hij in 2024 de eerste mensen naar Mars zal sturen voor het opzetten van een kolonie. 
- Verschillende films die ruimtereizen portretteren

We begonnen met de vraag of we in 2030 onze grondstoffen van de maan gingen halen. De meningen hierover waren verdeeld. Zij die dit niet zagen gebeuren droegen aan dat het ontginnen van grondstoffen op de maan waarschijnlijk niet kosten efficient zou zijn, terwijl het voor kamp geloofde in functie van de maan als lanceerpunt voor verdere ruimtereizen en als bouwkolonie voor raketten. Daaruit kwam de vraag of we grondstoffen zouden gaan halen op Mars. De meningen waren daarover op dezelfde manier verdeeld. 
Aansluitend werd de vraag neergelegd of we die kolonie op Mars als `echte' kolonie zouden beschouwen en of we er zouden willen wonen. Met daaruitvolgend de vraag over kinderen krijgen in de ruimte en de meerwaarde/menselijkheid van leven op een andere planeet. Maar een klein deel van de aanwezigen wilde wonen op Mars, een deel van de mensen die dat niet wilde, wilde er wel graag naartoe op vakantie. 


Daarna ging de discussie naar zeer futuristisch met de vraag of we ruimtereizen (die vaak over lange afstand zijn en lang duren) in de toekomst nog wel fysiek gaan maken of dat we ons brein uploaden in een computer en op een andere planeet downloaden in een `nieuw' / `tijdelijk' lichaam. En als we dat dan deden wat de implicaties zouden zijn als we ons brein zouden samenvoegen met de teruggekomen kopie de de ruimte had ontdekt. Hierbij tikte we buitenaards leven ook nog even aan.

Al met al was het een zeer uitdagende discussie waarop veel verschillende visies op de toekomst werden uitgesproken en voor en tegenargumenten werden gegeven voor elk van die visies. 

Boottocht

Daarna zoals gemeld zijn we met elkaar naar de Kerstmarkt gewandeld om daar op een rondvaartboot te stappen. De boot maakte vanaf de kerstmarkt een rondje door de grachten en singels van Leiden. In de avond met sfeervolle verlichting langs de kant van het water gaf dat een idylisch plaatje. De discussies werden op de boot doorgezet en ook daar onder het genot van een bakje erwtensoep en een lekker glaasje gluhwein genoot een ieder van de sfeer en gezelligheid. 

Ereleden

Deze bijeenkomst was in het bijzonder speciaal voor 2 van onze trouwe leden. Jan Floris Holsteijn en Arnold van der Capellen die benoemd zijn door het departement als erelid. Jan Foris vanwege zijn jarenlange tomeloze inzet als bestuurder van de vereniging in Leiden en de landelijke vereniging. Zonder Jan Floris zouden we de verjonging van het departement niet ingezet hebben.


Arnold is benoemd tot erelid omdat hij jarenlang de drijvende kracht is geweest die de vereniging met studenten in contact bracht. Vanuit zijn functie bij de Hogeschool Leiden heeft hij actief studenten benaderd voor de activiteiten en connecties gelegd tussen studenten en leden van de maatschappij wat resulteert in de huidige samenstelling van het bestuur met daarin een alumnus en een student van de Hogeschool Leiden

Beiden hebben uit handen van de voorzitter van het departement een mooie penning gekregen die het erelidmaatschap symboliseert. Jan Floris kreeg deze tijdens de discussiebijeenkomst, en Arnold kreeg deze tijdens de boottocht.

 

Wouter van Hoornbekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden