Nieuwe voorzitter heeft een lieve vrouw

Een paar maanden geleden kreeg ik bezoek van een potentiële opdrachtgever. Nu zie ik overal kansen en dus ook opdrachtgevers maar één die zichzelf uitnodigt is toch weer eens iets anders. Wij kennen elkaar uit het Rotterdamse en naar aanleiding van een artikel, over ondergetekende en zijn eerste baas, in het Financiële Dagblad vond hij een nadere kennismaking op zijn plaats. Onder het genot van meerdere latte macchiato’s uit onze onvolprezen koffiemachine en, als ik mij niet vergis, een door mijzelf gemaakt smoothy hebben wij flink door zitten praten. Wij experimenteren overigens wat af in onze bedrijfskeuken. Als wij genoeg van STONE hebben beginnen wij gewoon een restaurant maar dat terzijde.

Uiteindelijk kwam het hoge woord er uit. Of ik belangstelling had om toe te treden tot het bestuur van een ondernemersclub met een zeer rijke historie? Of iets preciezer. Of ik als voorzitter van dit hooggeëerd gezelschap maatschappelijk mijn vleugels nog wat verder uit wilde slaan? Diep in mijn hart wist ik dat ik dit eerst met mijn vrouw zou moeten overleggen. Ik ben namelijk, naast mijn eigen bedrijf en ondernemerschap, een vrij druk baasje in mijn “vrije” tijd met een behoorlijke portie extra-curriculaire activiteiten. Voor ik het wist hoorde ik mijzelf echter “ja” zeggen al had ik nog geen idee waar tegen of waar voor. Nou ja, helemaal waar is dat laatste ook weer niet. Sinds 2003 ben ik al lid van “De Maatschappij” (www.de-maatschappij.nl) maar dan toch vooral als consumerend lid. Eén keer per maand een lunch op Sociëteit de Maas in het gezelschap van ondernemende mensen en een spreker die over het algemeen de zinnen prikkelt.

De Maatschappij heeft een grote historie. Bestaat sinds 1777 en heeft aan de basis gestaan van grotere en kleinere initiatieven die bepalend zijn geweest voor de welvaart en het welzijn in Nederland (Kamers van Koophandel, Jaarbeurs Utrecht, Teleac, Koning Willem I Prijs, Perspectief op Nederland). De Maatschappij is hét onafhankelijke netwerk voor ondernemende mensen uit overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Van zzp’er tot wethouder, van directeur tot docent, van ondernemer tot student.  De Maatschappij neemt initiatieven die bijdragen aan vernieuwing en een sterke, ondernemende en duurzame samenleving. De Maatschappij heeft ruim 2500 leden in 26 lokale departementen; van Drenthe tot Zeeland. De Maatschappij verbind en ontketend. Ook in Rotterdam!

Vanaf 20 april mag ik daar aan de slag om samen met leden en een vernieuwd bestuur (Shenaz Raja en Marieke Klein) inhoud te geven aan het verbinden van generaties, het verbinden van onderwijs, overheid, ondernemerschap en het duurzaam verbinden van welvaart en welzijn. En met name dat laatste is een hele grote uitdaging. Welvaart genoeg in Nederland. Daar kunnen wij het objectief gemeten snel over eens zijn. Maar niet iedereen deelt daar in mee en ons leefmilieu staat onder grote druk.  Welzijn is, zelfs in Nederland, niet vanzelfsprekend.

En mijn vrouw? Mijn vrouw zag ogenblikkelijk toen ik thuis kwam dat ik een beslissing had genomen zonder te overleggen. Ik heb ook wel eens een auto gekocht op die manier. Daar had ik vroeger een behoorlijke staat van dienst in, dat soort besluitvorming. Maar ik heb mijn leven al lang geleden gebeterd. Deze faux pas heeft zij mij om voor de hand liggende redenen heel snel vergeven. Ik heb een hele lieve vrouw.

Peter Caljébekijk profiel

Peter Caljé (www.linkedin.com/in/pacaljeprofile/) is directeur en aandeelhouder van Stone Business Associates. Stone is met 15 medewerkers actief in interim management en advies op het snijvlak van finance, business intelligence en human resources. Daarnaast is Peter actief als gemeenteraadslid in de lokale politiek (Vlaardingen) en als voorzitter van diverse netwerkgroepen namens Executives Global Network (EGN). "Het leggen van verbindingen is de bron van zijn werkend vermaak. Iedere context, ieder vraagstuk en iedere praktische oplossing vanuit een netwerk is uniek. Steeds weer leer je van nieuwe mensen, nieuwe kennis, van nieuwe oplossingsrichtingen en van het pure plezier om daarin te ondernemen." Het voorzitterschap van De Maatschappij in Rotterdam past daar heel goed bij.


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden