Yamina Abdoun over Slot Oostende: 'Zeeland heeft dit nodig!'

Ze begon als receptioniste bij de Roompot en werd uiteindelijk commercieel directeur. Nu is ze mede-eigenaresse van Slot Oostende te Goes. Samen met haar zakenpartner Anita Maas wilde Yamina Abdoun iets vernieuwends doen. Een brouwerij, hoewel ze daar zelf de kennis niet voor had. Een brouwer werd gevonden, daarna een pand. Ze wilden een pand met bezieling; dat werd Slot Oostende. Het kasteel stamt uit het jaar 1200, gelegen tussen de Sint Adriaanstraat, Wijngaardstraat, Oostendestraat en Singelstraat in het centrum van Goes. Slot Oostende is een rijksmonument; dat maakte de restauratie en verbouwing nog moeilijker. Er moest veel gerestaureerd en verbouwd worden. Van tevoren was niet te overzien wat erbij komt kijken. Een plan werd gemaakt, de begroting opgesteld, de omzet berekend, benodigd personeel. Elke dag waren er veel beslissingen die genomen moesten worden. Met zo’n oud pand kom je problemen tegen die je niet had voorzien. De steun vanuit de gemeente was enorm. Er werden gelukkig geen bezwaren ingediend tegen de aanvraag vergunningen. Op dezelfde dag dat de vergunningen werden verleend, werd het pand bij de notaris officieel aangekocht. Mevrouw Abdoun concludeert: ‘als de gemeente wil meewerken, kan alles’.

Er waren veel tegenvallers, zowel financieel als bouwkundig. Eén van de grootste problemen was het hoogte verschil van de fundering aan één kant van het gebouw t.o.z. de andere kant. Het ontbrak gewoon! Maar de aannemer vond een prima oplossing door steigers onder het gebouw te plaatsen en de fundering stukje bij beetje compleet te maken.

Nu staat er een unieke horecagelegenheid, een brouwerij, restaurant, en hotelkamers. De brouwerij produceert 4 soorten blond bier en de speciale bieren worden gebrouwen door de aangekochte brouwerij Emelisse. Totale productie: 500.000 liter per jaar. De bieren worden inmiddels verkocht door diverse bedrijven: de Jumbo, Albert Heijn, Sligro, Mirtra, en ga zo maar door.
Mevrouw Abdoun vertelt dat het hele project ruim 6,2 miljoen heeft gekost; gefinancierd door deels een lening van het Nationaal Historisch Monumentenfonds, deels geleend geld, deels door crowdfunding en een aanzienlijk deel eigen geld.
‘We blijven zoeken naar verbeteringen. Betere installaties, beter en minder personeel. Dat is van het grootste belang: het personeel ondersteunen en opleiden; hen een goed contract bieden. Want gastvriendelijkheid is een must’. Iedere dag is een verrassing in dit bedrijf, dat bestaat uit zo’n 80 personeelsleden. Slot Oostende is een aanwinst voor Goes.  ‘Zeeland heeft dit nodig!’ Meer informatie kunt u vinden op: https://www.slotoostende.nl/

Farida Winter bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden