Wie winnen de Koning Willem I Prijzen 2024?

Inschrijving ‘Oscars van het Nederlandse bedrijfsleven’ geopend

Op 1 september start de inschrijving voor de prestigieuze Koning Willem I Prijzen 2024, de ‘Oscars van het Nederlandse bedrijfsleven’. De drie prijzen erkennen organisaties die uitblinken in durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid, innovatie, diversiteit en inclusie. De tweejaarlijkse prijzen worden in mei 2024 uitgereikt door Hare Majesteit Koningin Máxima.

De Koning Willem I Prijs is de ultieme bekroning van goed ondernemerschap. Het is de meest prestigieuze en onafhankelijke ondernemingsprijs van Nederland, die wordt uitgereikt in drie categorieën. 

De President van De Nederlandsche Bank, Prof. dr. Klaas Knot, is voorzitter van het Bestuur van de Koning Willem I Stichting: “Wij zijn trots op onze ondernemers! Zij vormen de pijlers van de Nederlandse welvaart, elk van hen met een eigen verhaal, een eigen unieke geschiedenis. En hoe verschillend hun werkgebieden ook zijn, het zijn juist die verhalen die hen verbinden en het ondernemingsklimaat in ons land vormen.”

Prijzen voor grootbedrijf, MKB en duurzame organisaties
Er zijn drie prijzen: voor het beste Grootbedrijf (meer dan 250 medewerkers), Midden- en Kleinbedrijf (tot 250 medewerkers) en de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Ondernemingen die zich onderscheiden op het gebied van durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid, innovatie, diversiteit en inclusie worden van harte uitgenodigd om zich in te schrijven, aldus de organisatie.

“De Koning Willem I Prijs benadrukt al sinds 1958 het belang van goed en gezond ondernemerschap voor de Nederlandse samenleving. We geven hiermee aandacht aan de positieve ontwikkelingen in de economie”, zegt Romy Blankenspoor, directeur van de Koning Willem I Stichting. “Het is de meest prestigieuze bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap. Met de prijzen stimuleren we creativiteit en innovatie en versterken we de onderlinge contacten tussen bedrijven.”

Winnaarsdiner

Op woensdag 20 september organiseren de winnaars van de editie 2022 - NXP (winnaar Grootbedrijf), Maan Group (winnaar Midden- en Kleinbedrijf) en MUD Jeans (winnaar Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap) - samen met de Koning Willem I Stichting een diner voor het bestuur, partners, oud-winnaars en relaties van de Koning Willem I Prijzen. Deze avond vol inspirerende sprekers markeert de start van de inschrijving en vindt plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. 

Wat betekent het winnen van de Koning Willem I Prijs?

Het winnen van de Koning Willem I Prijs heeft een grote impact op organisaties en hun toekomstplannen, beamen oud-winnaars. Voor NXP fungeerde de prijs als een waardevol visitekaartje bij belangrijke ontmoetingen met externe partijen. “Het winnen van de Koning Willem I Prijs heeft ons imago als een innovatief en succesvol bedrijf versterkt. Het heeft veel aandacht getrokken van ons internationale management en de Board of Directors, wat heeft bijgedragen aan het benadrukken van onze ‘Hollandse wortels’ en het belang van Nederland als ons thuisland”, aldus Jean Schreurs. 

Voor Mud Jeans is het winnen van de Koning Willem I Plaquette in 2022 een buitengewone erkenning geweest van hun inzet voor duurzaamheid en innovatie binnen de mode-industrie, zegt Bert van Son. "De erkenning van de Koning Willem I Stichting heeft ons gesterkt in ons streven naar een circulaire en duurzame benadering van mode. Het heeft ons niet alleen op nationaal niveau in de schijnwerpers gezet, maar heeft ook internationale aandacht getrokken naar onze innovatieve benadering van het produceren en hergebruiken van jeans.”

Het winnen van de Koning Willem I Prijs heeft Maan Group veel opgeleverd: lof, een trots team, naamsbekendheid en erkenning. Ineens stonden we vol in de schijnwerpers. In de regio stonden we bekend als ‘dat bedrijf dat iets met lijm doet’, maar dat dekt niet de lading. Het winnen van de ondernemingsprijs heeft de nieuwsgierigheid van verschillende doelgroepen aangewakkerd. Zo steeg het aantal open sollicitaties exponentieel en zijn vooral onze buitenlandse partners en klanten erg onder de indruk van het bezoek van Koningin Máxima”, voegen Bart Oude Wesselink en André Jansen hieraan toe. 

Inschrijven kan tot en met 17 december 2023

Nederlandse ondernemingen kunnen zich tot en met 17 december opgeven via www.KW1prijs.nl. Hierna zullen de regionale selectiecommissies en de plaquette-jury per categorie 12 bedrijven nomineren, die in een live pitch mogen motiveren waarom hun organisatie een Koning Willem I Prijs verdient. De vakjury selecteert vervolgens per categorie drie finalisten en het Bestuur van de Stichting kiest uiteindelijk de winnaars. De prijzen worden in mei 2024 uitgereikt door erevoorzitter Koningin Máxima en voorzitter Klaas Knot.

De Koning Willem l Stichting wordt ondersteund door het van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “We gaan met onze tijd mee. Met trots reiken we al meer dan 10 jaar de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap uit. In die tijd werd bewustwording van duurzaam ondernemerschap steeds belangrijker. In de huidige tijdsgeest past het om het thema diversiteit hoger op de agenda te zetten. We kijken daarbij naar onszelf en naar het Nederlands bedrijfsleven. Daartoe hebben wij besloten vanaf nu ook ‘diversiteit en inclusie’ toe te voegen aan de bestaande beoordelingscriteria”, besluit Klaas Knot.

De Koning Willem I Stichting is in het leven geroepen door De Nederlandsche Bank N.V. en een aantal aan het bedrijfsleven gelieerde organisaties. Sinds 1958 kent de Stichting prijzen en plaquettes voor onderscheidend ondernemerschap toe. De Koning Willem I Stichting heeft als doelstelling de nationale economie van nieuwe impulsen te voorzien en daarmee het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten.

 

De Koning Willem I Prijzen zijn onafhankelijke ondernemingsprijzen en worden actief gesteund door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In het bestuur zijn vertegenwoordigd De Nederlandsche Bank N.V., VNO-NCW, MKB Nederland, De Maatschappij, Instituut Nederlandse Kwaliteit, Nive, Kamer van Koophandel Nederland, Koninklijk Instituut van Ingenieurs, Nederlandse Vereniging van Banken, Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants, Duurzaamheid.nl en Nederlandse Loterij. De Koning Willem I Stichting is trots op haar onafhankelijkheid. De bestuurders zijn intensief betrokken bij het bedrijfsleven.

Jessica Eland bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden