Wandeling door het natuurlijke hart van de stad

Donderdag 29 juni maakten we een echt zomers uitje. We ontmoeten elkaar op de Rijnkade waar we in kleine groepjes oversteken met pontje naar de overkant: de Stadsblokken-Meinerswijk. Dit natuurlijke hart van Arnhem ondergaat een metamorfose. Roy Nijenhuis, projectmanager bij KondorWessels Projecten, neemt ons mee voor een wandeling door dit bijzondere gebied.

Stadsblokken-Meinerswijk is vooral een natuurgebied, met her en der bedrijvigheid én een groot festivalterrein. Alleen op de plek waar nu nog bedrijvigheid is, is over enkele jaren plek voor cultuur, recreatie en wonen. Er wordt nergens in de natuur gebouwd. De natuur blijft natuur en wordt zelfs uitgebreid met 56 hectare. KondorWessels Projecten is sinds april 2016 eigenaar van 148 hectare in het gebied dat in totaal 300 hectare groot is. Sinds de Arnhemmers in een referendum ‘ja’ hebben gezegd tegen het ‘Uitwerkingskader Fase 2 Gebiedsvisie’ is KondorWessels Projecten bezig met het maken van een plan binnen het vastgestelde kader dat een breed mandaat heeft. Op termijn komt 142 hectare natuurgebied (twee keer de oppervlakte van park Sonsbeek) die nu niet toegankelijk is, in handen van de gemeente Arnhem. Momenteel is Nijenhuis met zijn collega’s volop bezig om plannen te maken: waar komen precies huizen, wat gebeurt er met de bloedhelling van de voormalige ASM-haven, hoe komt het festivalterrein eruit te zien en hoe zit het met de natuur en het water van de rivier? Nijenhuis is meteen helder over het gevoeligste punt: “We vinden het behoud van de natuur belangrijk hier. Ook qua karakter; het zal hier ruiger blijven dan in park Sonsbeek.” Het behoud van de natuur is vastgelegd in de gebiedsvisie en het uitwerkingskader. Dat zijn de kaders waarbinnen KondorWessels werkt. Andere kaders waarmee de projectontwikkelaar van doen heeft is dat er maximaal 20.000 m2 (footprint) in het hele gebied bebouwd mag worden, waarvan 16.000 m2 (footprint) met woningen. Voorlopige ideeën die Nijenhuis met ons deelt, zijn onder meer het in standhouden van het festivalterrein, het zichtbaar maken van de restanten van de bloedhelling van de ASM-haven en het aanleggen van een extra vaargeul bij Meinerseiland zodat de Rijn hier een waterdaling behaalt bij hoge waterstanden. “We hebben hier een informatiecentrum zodat mensen hun zorgen en wensen kunnen delen. Daar houden we ook regulier overleg met allerlei betrokkenen. In het najaar komen we met een masterplan. Na een hele procedure via de gemeenteraad en beroepsmogelijkheden is mijn grove schatting dat er over twee jaar een schop de grond in gaat.”

Na de informatieve en interessante rondleiding van Nijenhuis sluiten we af met een borrel op het terras van het charmante Werfpaviljoen. Onder de ruisende bomen geeft schrijver Lisa Huissoon een hommage aan de ontwikkeling die dit gebied doormaakt. Een korte impressie van haar poëzie:

“…we lopen de straat uit en vlak voor de struik vertel je me dat we geen keuze hebben, dat het beter is zo en het echt niet anders kan. 

en misschien, misschien dat de tijd er verandering in aan kan brengen maar ik denk het niet en…"

Geïnspireerd nemen we het pontje terug. Fijne zomer allemaal!

          

 

Departement Arnhem


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden