Verslag vónk van Fokko Bakker: De robot komt eraan!

Donderdag 26 november jl. vond het eerste vónk moment van De Maatschappij Departement Arnhem plaats. Deze vónk is onderdeel van ons nieuwe (digitale) programma waarin we in 30 minuten de kennis van leden opdelven. In deze eerste vónk nam Fokko Bakker ons mee in het tijdperk van de ‘machine learning’ en ‘artificial intelligence’. Fokko is niet alleen lid van ons departement, maar bovenal, na een internationale carrière in het management, sinds vijf jaar docent aan de Academie Engineering en Automotive van de HAN.

Fokko wordt al jaren geïnspireerd door robotica. Een recente inspiratiebron is een van zijn voormalig studenten, Remco, die hij heeft begeleid bij de ontwikkeling van een 'robotpak'. Remco heeft in juni 2020 met zijn robotpak deelgenomen aan Dragons' Den, waar hij € 100.000,- heeft binnengesleept om zijn robotpak verder te ontwikkelen.

Fokko vertelde ons over de impact die robots met kunstmatige intelligentie de komende decennia zullen hebben op ons leven en onze werkgelegenheid. Naar verwachting, zal de komende 20 jaar 50% van onze huidige banen verdwijnen, zo blijkt uit een onderzoek van de Oxford University. Tot op heden heeft dat slechts een verschuiving van banen teweeg gebracht maar op dit keerpunt in de ontwikkeling is het de vraag of dat in de toekomst genoeg is, want: de robots komen snel!

Na de vónk van Fokko ontvingen wij twee leestips van deelnemers. Dit is precies wat wij beogen met  onze ‘vónkmomenten’ namelijk het opdelven van elkaars kennis en deze met elkaar delen:

Op dinsdag 15 december 2020 om 16.00 uur vindt het tweede vónk moment plaats, waarin Anneke Kroon ons meeneemt in de invulling van duurzaamheid  in hun VvE-gebouw en in de wijk.
Deze aanpak in energiebesparing kan ook toepasbaar zijn op bedrijfs- of kantoorgebouwen.

Met dit ‘vonkmoment’ zullen de deelnemers zich mogelijk  aangesproken voelen voor verduurzaming van het energiegebruik in de eigen woonsituatie. Ook het woon-werk vervoer komt daarbij aan de orde.  Meer informatie hierover volgt snel!
 

Departement Arnhem


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden