Verslag Uitvindfabriek & BouwSchool en Brouwerij Frontaal

Voorheen werd er snoepgoed gemaakt, nu worden kinderen er geïnspireerd door spelenderwijs met techniek en design bezig te zijn. Bij (voorheen) De Faam, achter het station, bruist het van de leerzame en leuke projecten, zo ondervonden ook de leden van De Maatschappij West-Brabant.

Kinderen en jongeren tot 14 jaar kunnen bij de Uitvindfabriek terecht voor een programma dat door scholen en bedrijven is ontwikkeld en waarin design en technologie zijn geïntegreerd in het onderwijs. Maar ook volwassenen genieten van het aanbod en zelfs bedrijven komen er langs voor bijvoorbeeld een vergadering of teambuilding.

Er ontstaan ook mooie innovatieve ideeën, zoals de oplossing van twee leerlingen voor een verpakking voor breekbare chocoladerepen; na vele testen bleek popcorn (!) de val zelfs van enkele meters hoog goed op te vangen. Techniek kan dus ook heel smakelijk zijn.

Een van de doelen is meer aansluiting tussen vraag en aanbod op de (technische) arbeidsmarkt en meer doorstroom in technische en creatieve opleidingen. Daar haakt de BouwSchool graag op in, een erkend excellent opleidingsbedrijf als onderdeel van het Bouw en Techniek Centrum Breda. Er worden zo’n 250 jongeren, ingestroomd vanuit 57 scholen, bij bedrijven geplaatst, waarvan maar liefst 180 in dienst zijn bij de BouwSchool zelf. De BouwSchool brengt bouwbedrijven, onderwijsinstellingen, leerlingen en bouwers samen om actueel relevant onderwijs in de bouwsector te leveren.

De inspirerende lezingen én de rondgang door de Uitvindfabriek, waarbij enkele leden nog mochten plaatsnemen op een installatie waar ze al fietsend een ingewikkeld apparaat bedienden, maakte de aanwezigen dorstig. Met een borrel in microbrouwerij Frontaal werd deze laatste bijeenkomst van 2019 afgesloten en werd er alvast geproost op veel mooie bijeenkomsten in het komend jaar.
 

Departement West-Brabant


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden