Verslag: Papendal, midden in het kloppende hart van topsport

Een dag met prachtig lenteweer!
Op naar het eerste fysieke event van ons departement na 2 jaar met name schermen gedeeld te hebben. Een verademing!

Na de ontvangst werden de deelnemers (ca. 45) verdeeld over twee groepen. Onder leiding van twee gidsen (oud-sporters van Papendal) werd een uitgebreide rondleiding gegeven over het topsportcentrum.
Papendal is een TeamNL centrum. De grootste van vijf topsportcentra in Nederland. Op een TeamNL centrum trainen de beste talenten en topsporters onder regie van hun sportbond in fulltime trainingsprogramma’s. Dat betekent trainen, wonen en studeren op één locatie met mede hierdoor minimale reistijden. Alle benodigde begeleiding en voorzieningen zijn voor de topsporters voorhanden. Van krachttraining tot lifeskills coaching en van huisvesting tot voedingsbegeleiding.
Met o.a. bezoeken aan de (440m) blauwe atletiekbaan, de Arnhemhal (topsporthal met internationale allure), de overdekte 130m. sprintbaan, de technische atletiekhal, de Ruskahal (judoaccomodatie) en het topsportrestaurant was er veel te zien. Met de uitgebreide toelichting van de gidsen was de rondleiding een prima opening van het programma.

Na de healthy snack heet Karlijn als voorzitter van departement Arnhem allen welkom en geeft het woord aan Jan van Dellen, wethouder Sport van de gemeente Arnhem.
Hij post hierover:
“Einde van de dag een enthousiaste presentatie gegeven met Jochem Schellens en Jelle Van Gorkom over de impact van Papendal en topsport naar breedtesport en onze stad Arnhem en Regio”

Jochem ging aansluitend in gesprek met Jelle. Er volgde een indrukwekkend gesprek over het sportieve verhaal van deze zeer succesvolle BMX'er. Hij is beresterk, wordt tweede op het WK in Zolder, in 2015. Een jaar later verovert hij zilver tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zijn grootste succes.
De val op Papendal in januari 2018, op weg naar de Olympische Spelen in Tokio, betekent bijna het einde van zijn leven. En in ieder geval een definitief einde van zijn sportieve carrière. In het gesprek wordt het ongekende doorzettingsvermogen en de positieve instelling van Jelle duidelijk. Maar ook zijn humor en zelfspot. Jelle bezoekt therapeuten en klinieken in binnen- en buitenland. Met als doel een zo zelfstandig mogelijk leven te blijven leiden, met zo weinig mogelijk beperkingen. Dat vergt bovenmenselijke inspanningen, maar hij maakt er een sport van om zijn behandelaars en omgeving te verrassen. Hoewel lopen, bewegen en praten nog steeds een uitdaging zijn - feitelijk is hij nog steeds linkszijdig verlamd - heeft de 31-jarige zijn leven weer op de rit. Zijn droom: jonge sporters met niet aangeboren hersenletsel begeleiden en beter maken.

Jelle heeft in het verleden een stichting opgericht, voornamelijk om de kosten van zijn eigen revalidatie te betalen. Inmiddels is die omgevormd tot de Jelle van Gorkom Foundation, bedoeld om mensen met een beperking het maximale uit zichzelf te laten halen.

Iets na half zeven moet Jelle naar zijn BMX-ers om de training te gaan geven.
Dan is er voor Jochem de gelegenheid om te laten zien met welke bevlogenheid hij en zijn team sportcentrum Papendal met al haar sportfaciliteiten de afgelopen jaren op de kaart heeft weten te zetten. Je voelt de passie bij alles wat wordt ondernomen om het hoogst haalbare te bereiken. Net als de gasten  gaan zij voor goud. Iedere dag opnieuw. Die sfeer, dat gevoel, is wat Papendal anders dan anders maakt.
Voor diegenen die dit ook willen ervaren is er alsnog een kans. Op 7 mei 2022 viert Papendal haar 50-jarig bestaan met een open dag waar iedereen onder begeleiding van topsporters toegang tot alle accommodaties heeft.

Ter afsluiting volgde een informeel samenzijn met een drankje, een hapje en geanimeerde gesprekken. Daarna huiswaarts met een ‘Papendal bidon’ gevuld met inspiratie en energie………………………

Quote van een deelneemster:
‘Het waren inspirerende sprekers die mijn inzicht in nut en plezier van sport verbreed hebben. En het was goed elkaar weer te mogen ontmoeten! Dat levert uitwisseling van ervaringen op en biedt nieuwe mogelijkheden. Daar kunnen we ons voordeel mee doen in De Maatschappij!’

Hartelijke groet, namens het bestuur en de programmacommissie.

Departement Arnhem


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden