Verslag netwerkbijeenkomst met Sandra Roelofs 9 november 2017

Voor een volle zaal in de Kloveniersdoelen hield Sandra Roelofs een mooie presentatie over Georgië, het land waar haar man Micheil Saakasjvili, twee termijnen president is geweest van 2004 tot 2012.

Het land grenst aan Rusland, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, en de Zwarte Zee. Een land dat kan rekenen op 6 miljoen toeristen per jaar, die komen skiën, bergwandelingen maken en waar ook bergbeklimming mogelijk is omdat 70% van het land uit gebergte bestaat, en ook zijn er veel natuurlijke warmwaterbronnen. Svanetië is een dorp op 2200 meter hoogte, en daarmee het hoogst gelegen dorp van Europa. De hoofdstad is Tbilisi. Het land haalt voornl. zijn inkomsten uit de landbouw en veeteelt.
De mensen zijn gastvrij, de Georgische keuken is smaakvol en bestaat uit veel groenten en kruiden. Het land produceert veel kruiden voor de export. Ook staat Georgië bekent om het produceren van wijn. De Georgische wijn is 'heilig', er mag niet geproost worden met bier, maar alleen met wijn.

De Georgische cultuur is expressionistisch, met veel muziek, dans, en polyfonisch gezang. In het verleden is het land bezet geweest door de Moren, Perzen en Russen, en de bevolking heeft daarom een typerend karakter.

Op economisch vlak is het land niet erg ontwikkeld; hoewel enkele grote bedrijven Georgië hebben ontdekt. Van oudsher was Georgië een aantrekkelijk vakantieland en het toerisme maakte het land relatief welvarend. Mede door het uiteenvallen van de Sovjet Unie en de burgeroorlog in 1991-1992  was er sprake van significante economische krimp. Pas na 1995 trad er een relatieve verbetering op. Echter, volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft 54,5% van de bevolking onder de armoedegrens. 

 

Mevrouw Roelofs eindigt haar voordracht met een kort relaas over haar tijd als presidentsvrouw, en de vele officiële ontmoetingen met staats bestuurders. Haar man, Micheil Saakasjvili heeft na zijn presidentsschap vanwege het bestrijden van de corruptie in het land moeten vluchten naar achtereenvolgens Odessa en Oekraïne, waar hij momenteel verblijft.
Mevrouw Roelofs houdt zich tegenwoordig bezig met o.a. het geven van colleges volksgezondheid en beleid in Georgië en de werkzaamheden van de Stichting SOCO, waar zij oprichtster van is. De stichting richt zich o.a. op (medische) hulp voor kinderen met de taaislijmziekte. Eén van de activiteiten is het verstrekken van beurzen om studenten te laten studeren aan universiteiten in het buitenland, zoals de UCR in Middelburg. Daarvoor zijn sponsoren nodig.
Als u zou willen bijdragen als sponsor van deze stichting kunt u contact opnemen via: DeMaatschappij@dezb.nl

Farida Winter bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden