Verslag netwerkbijeenkomst 12 april - Komst van de marinierskazerne naar Vlissingen

In een volle zaal in de Kloveniersdoelen op 12 april jl. vond een zeer geslaagde bijeenkomst plaats, waar gedeputeerde mevrouw Carla Schönknecht, burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen en oud-commandant van de kazerne en huidig directeur van het Trainingscentrum Vlissingen (binnenkort naamsverandering in Veiligheidscentrum) de heer Willem Meijer gezamenlijk een voordracht hielden met als onderwerp de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen. Een zeer actueel en veelbesproken onderwerp waar de pers de afgelopen weken veel aandacht aan heeft besteed.

Carla Schönknecht schetst de kansen voor Zeeland
In Doorn, waar de huidige kazerne staat, is er te weinig ruimte. Zeeland heeft de benodigde ruimte wel. Voor de gezinnen van de mariniers veroorzaakt de verhuizing een hele impact, maar voor Zeeland heeft de nieuwe kazerne positieve gevolgen. Mariniers passen bij Zeeland en het Zeeuwse imago. Meeverhuizende gezinnen vergroten het draagvlak voor de  sport-, recreatie-, zorg- en onderwijsvoorzieningen in Zeeland.
De nieuwe Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne biedt kansen voor het Zeeuwse bedrijfsleven bij de aanleg en exploitatie en wat betreft spin-off. Ondernemers kunnen bijdragen en profiteren van de situatie.

De kazerne zal zorgen voor 2000 directe en indirecte banen. De afgelopen tijd is er veel commotie in de pers geweest over de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Mevrouw Schönknecht vindt de beeldvorming over Vlissingen en Zeeland, zoals dat in de media uiteengezet wordt, niet realistisch. Er zouden geen partner-banen zijn en geen mogelijkheden voor de huizenverkoop. Ook zou de ligging van de kazerne logistieke problemen opleveren. De Provincie heeft daarop gereageerd met o.a. een ludieke quiz voor de mariniers.
Verder wordt een plan van aanpak voor partnerbanen ontwikkeld en komen er wenarrangementen en ontmoetingen. De kansen voor ondernemers en bedrijven liggen er in  onder-aanneming bij de bouw en exploitatie en onderhoud, in de spin-off o.a. bij logistieke diensten, voorzieningen, Trainingscentrum en de strategische transporthaven. Mevrouw Schönknecht: ‘Pak die kansen! En laat ons weten wat u van de overheden daarbij verwacht.’

Bas van den Tillaar
Dhr. van den Tillaar vertoont een presentatie van de voorbereidingen voor de infrastructuur en voor de bouw van de kazerne. Naast het terrein voor de kazerne zijn er plannen voor de ontwikkeling van de Buitenhaven in Vlissingen en de bedrijventerreinen Buitenhaven-West en Souburg II. Deze plannen hangen samen met de bouw van de kazerne. In Doorn beschikt de kazerne over 48 ha. ruimte, in Zeeland is dat 70 ha., duidelijk een meerwaarde. Enkele veranderingen in de infrastructuur zijn vernieuwing van de aansluiting op de A58, een rotonde, een nieuwe entree voor Vlissingen en de Kenniswerf, en de aanleg van 8 ha bedrijventerrein Souburg II. In de Buitenhaven zal o.a. het Deens energiebedrijf Ørsted (voorheen Dong Energy) zich vestigen, een bedrijf met 80 medewerkers. Dhr. van den Tillaar: ‘Wij kunnen de mariniers hier echt een hele goede woon- en werklocatie bieden’.

Willem Meijer
Dhr. Meijer vindt de komst van de marinierskazerne passen binnen  de strategische ligging. We hebben de veiligste Delta ter wereld. Het traject voor maritieme veiligheid waarin verbinding van onderwijs, overheid en het bedrijfsleven, is heel goed te realiseren binnen Zeeland; alle organisaties zijn in de regio aanwezig. Het gebruik van water en de maritieme veiligheid die hiermee te maken heeft, vormt één van de grootste kansen en uitdagingen van deze tijd. Internationaal is er een sterk groeiende aandacht hiervoor. De Nederlandse maritieme veiligheid sluit nauw aan bij de maritieme strategie van de Europese Unie. Met de nieuwe marinekazerne komt het hoogste segment van maritieme veiligheid naar Zeeland. De heer Meijer legt uit wat dat betekent voor een optimaal integrale maritieme veiligheid met de zgn. ‘triple helix’ bestaande uit innovatie, politieke economie en kennis infrastructuur.

De powerpoint presentaties van de sprekers zijn op te vragen bij het secretariaat: DeMaatschappij@dezb.nl

 

 

Farida Winter bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden