Verslag lunchbijeenkomst Oost Brabant 16 mei met Joes + Manon

Op 16 mei verwelkomden wij Joes en Manon van  ‘Joes+Manon’ Deze twee jonge dames zijn recent afgestudeerd aan de TU in Eindhoven in de richting Industrieel Ontwerpen. Ze zijn begin 2018 als ondernemers van start gegaan.

Joes en Manon hebben een presentatie gehouden over hoe zij hun startende bedrijf zien in de huidige wereld. Deze generatie van ontwerpers en ondernemers willen hun werk in het belang van het grotere geheel stellen. Een betere balans tussen individu, maatschappij en milieu en een hun dienstverlening hierop laten aansluiten. Daarom noemen Joes en Manon hun dienstverlening dan ook ‘social ‘design’. Een opdracht starten Joes en Manon dan ook met sociaal onderzoek naar het vraagstuk en vervolgens een vertaalslag maken naar een product.  De vertaalslag naar een product is een ontwerpend onderzoek waarin doen en ontdekken centraal staan.

Na de presentatie werden we aan het werk gezet in een pressure cooker waarin we zelf dat ontwerpen ontdekken gingen ervaren. Het doel was het maken van een prototype. De place mats die onder onze borden waren gelegd door Joes en Manon waren verschillend van ontwerp en onderwerp. De place mats bepaalden de koppels waarin we aan de slag gingen. De opdracht van alle groepjes was om een koffie mok te ontwerpen maar het doel van de koffiemok was bij ieder groepje anders. Zo was er een groepje dat een mok moest ontwerpen dat uitnodigend was voor iemand die zelf geen Nederlands sprak om toch samen koffie te drinken.

Er waren verschillende materialen om een prototype te maken. Aan het einde van de workshop hebben we de verschillende ontwerpen aan elkaar gepresenteerd. Het was ontzettend leuk om te ervaren hoe snel je eigenlijk naar een protoype van een ontwerp kunt komen. Er ontstond ook mooie dynamiek tussen de groepjes in het presenteren van de verschillende prototypes. Daarnaast ontstond er een levendige discussie tussen de leden van de Maatschappij en Joes+Manon. Daaruit kwamen vragen over ondernemerschap en acquisitie uit voort. We hebben Joes en Manon van mooie adviezen kunnen voorzien zodat ook zij met veel nieuwe bagage de deur uit konden gaan.

Afgelopen week kregen we bericht van Joes+Manon dat zij met ons lid Fred Rommens (Treetops) een verkenning aan het doen zijn die kan leiden tot een mooie samenwerking. Joes en Manon bedanken ons voor de mooie kans die zij in ons netwerk hebben gekregen. En vooral ook de adviezen die wij hen als netwerk hebben kunnen meegeven.
 

Departement Oost-Brabant


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden