Verslag lunchbijeenkomst en rondleiding Dutch Design Week

Op 25 oktober jl. werden we rond het middaguur verwacht bij Grand Café de Stip op Strijp S, een van de hotspots van de elk jaar weer groter wordende Dutch Design Week in Eindhoven. In de bijzondere en vibrerende sfeer van zo’n Dutch Design Week hebben we genoten van een heerlijke lunch en na een uurtje vertrokken we voor een korte wandeling naar het Klokgebouw.
In het Klokgebouw werden de deelnemers van De Maatschappij in twee groepen verdeeld. We hebben tijdens de rondleiding in deze korte tijd slechts een heel klein beetje kunnen proeven van een aantal hoogtepunten. De gidsen lieten ons een aantal bijzondere projecten zien van jonge ontwerpers, die hun ideeën zelf toelichtten.

Bijvoorbeeld Rosalie Bak, zij experimenteert met bio-based materialen om te ontdekken of deze materialen bruikbaar zijn in een duurzamere samenleving. Een van voorwerpen die zij maakt is keramiek op basis van myco-paste, een mengsel van klei en mycelium (mycelium is het wortelstelsel van schimmels, zoals paddenstoelen). Rosalie onderzoekt verschillende concentraties mycelium in klei en wisselt dit af met het drogen of bakken van de voorwerpen. Zodra het voorwerp namelijk wordt gebakken, sterft de mycelium. Hergebruik is nog wel mogelijk en het voorwerp is nog steeds biologisch afbreekbaar, maar de mycelium kan niet meer groeien.

We maakten ook kennis met de kunstwerken van Jessica den Hartog . Kleur gaat gemakkelijk verloren als plastic gerecycled wordt en Jessica heeft een manier gevonden om de kleur tot felgekleurde kleine kunstwerken om te vormen.

  

Initiate is het innovatieprogramma van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten en heeft verschillende concepten ontwikkeld en in apps gegoten. Er is bijvoorbeeld een app waardoor kinderen leren hoe je om kunt gaan met geld aangezien geld door digitalisering minder zichtbaar is geworden. Ook is er een app om kinderen te stimuleren met meer plezier te bewegen. Ter plekke kregen we een demonstratie hoe deze apps werken.

Ondanks de enorme drukte hebben we toch kunnen genieten van het werk van een aantal baanbrekende ontwerpers. Rode draad door de verschillende ontwerpen is duurzaamheid en participatie. Begrippen die De Maatschappij ook een warm toe draagt.

Wij verheugen ons nu al op de innovatieve creaties van toptalenten in de designwereld van 2018!

Departement Oost-Brabant


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden