Verslag kerstborrel 22 december 2016 - Derk Sauer

 

De laatste netwerkbijeenkomst van 2016 vond plaats in het oude stadhuis van Middelburg; een unieke, bijzonder mooie locatie. De opkomst was groot te noemen: zo’n 45 personen hebben de voordracht van Derk Sauer bijgewoond. Dhr. Sauer vertelde over het begin en het verloop van zijn carrière, zowel in Nederland als in Rusland, waar hij nog steeds met zijn gezin woont.

Rusland, een land in crisis, maar voor hardwerkende startende ondernemers met lef kan dat resulteren in een groeiende business, ondanks een beperkt startkapitaal. Als voorbeeld haalt hij aan het bedrijf van zijn zoon, die in Rusland reeds 13 stadions heeft gebouwd en ze verhuurt, evenals de aanleg van diverse (kunstgras) voetbalvelden. Dhr. Sauer vertelt uitvoerig over de Russische cultuur, de politieke situatie, over Moskou, ‘één van de leukste steden in Europa’

 

Hij vertelt over de start van een gigantisch media imperium (o.a. glossy magazines, tv-zenders) in Rusland. Als onafhankelijke ondernemer (het merendeel van de mediabedrijven is in staatshanden) is het een zaak van tactvol manouvreren tussen de eigen onafhankelijke opinie en de mening van de overheid. Onafhankelijke journalistiek voeren wordt al gauw in de ogen van de overheid als ‘vijand van de staat’ beschouwd. Wanneer men niet de mening van de overheid onderschrijft, kan dat leiden tot grote conflicten. Iets dat de dhr. Sauer zelf heeft ervaren, wat ertoe leidde dat hij het land tijdelijk heeft verlaten. Om later, toen het weer rustig was en de zaak wat was getemperd, terug te keren naar Rusland. Zorgvuldig omgaan met hetgeen gepubliceerd wordt is daarom noodzakelijk.

Ondanks alles is Rusland een mooi land. De natuur, de mensen die leven bij de dag, de cultuur, overal vindt je enorme tegenstellingen. De omschrijving van Rusland is niet te bevatten in één zin; het is veel méér. Over het conflict met de overheid zegt dhr. Sauer: ‘Ik geloof dat slechte dingen tot goede dingen kunnen leiden’.

 

Farida Winter bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden