Verslag jaarcongres; Verbonden door water, goede ideeën en slimme samenwerking

Het motto van De Maatschappij luidt ‘verbinden, inspireren, vernieuwen’. Die drie pijlers kwamen goed tot uiting tijdens het Jaarcongres, dat op 26 september 2019 plaatsvond in het Energiehuis te Dordrecht. Het congres, dat in samenwerking met DEAL Drechtcities door het Departement Drechtsteden is georganiseerd, draagt het thema: ‘Verbonden door water’. In brede zin gaven verschillende sprekers daar invulling aan. En naast aandachtig luisteren, was er ook alle tijd voor een lunch, hapje, drankje en als afsluiting een schitterende vaartocht met de hypermoderne Z8 van rederij Zilvermeeuw.

Het begon voor liefhebbers allemaal met de druk bezochte algemene ledenvergadering waarna een smakelijke lunchbuffet in Khotinsky opgesteld stond.

Van de kluif een fuif
Het programma stond in het teken van de meest uiteenlopende presentaties. Jacqueline van Dongen, wethouder in Zwijndrecht en betrokken bij de Energiestrategie Drechtsteden, trapte als dagvoorzitter het spits af. Zij stipte aan dat verbondenheid door water een mooi gegeven is, maar ook uitdagingen met zich meebrengt. “Hoe maken we van de kluif een fuif? Daarin schuilt een grote uitdaging. Maar we zijn op de goede weg en de krachten worden steeds meer op een slimme manier gebundeld voor versterking van de regio. Dat motiveert alleen maar om ermee door te gaan.”

Samen stad
André Flach, vicevoorzitter van het Drechtstedenbestuur en wethouder in Hendrik-Ido-Ambacht, betrad vervolgens het podium. Hij rondde vorig jaar zijn studie Bestuurskunde af met een scriptie over de effecten van de samenwerking tussen de Drechtsteden. Kan het model worden beschouwd als alternatief voor herindeling, was zijn hoofdvraag. Een expert dus. “Samen stad” betekent wat. Om mee te gaan in de vaart der volkeren, is samenwerking in deze regio een must. Gezamenlijk omvat het gebied bijna 300.000 inwoners. Zo bezien vormen de 7 aangesloten gemeenten onder de naam Drechtsteden de vijfde stad van Nederland. Bundel je als gemeenten de krachten, dan heb je op veel gebieden meer slagkracht. De Sociale Dienst Drechtsteden is daar een succesvol voorbeeld van. Maar op ruimtelijk, economisch vlak bleek een lokale aanpak juist beter te werken. Per onderwerp bepalen wat het meest efficiënt is, dat is de beste aanpak.”

Eilandcultuur
Flach ging ook dieper in op het thema ‘water’. “De Sint-Elisabethsvloed trok de regio 600 jaar geleden uit elkaar en zorgde voor een eilandcultuur. Water werd lange tijd gezien als de vijand, maar sinds begin deze eeuw richten de Drechtsteden zich op het zien en benutten van kansen. Zo is ook de verbinding over water versterkt door oprichting van de Waterbus. De Waterbus is het bedrijf dat met snelle catamarans over water een dienstregeling onderhoudt met de 7 Drechtstedelijke gemeenten. Flach gaf ook een modern voorbeeld van snel vervoer over water door de ontwikkeling van  de elektrische watertaxi van startup “SeaBubbles” te benoemen.  Waarmee nog maar eens werd geïllustreerd dat de ligging van de Drechtsteden aan het water kansen biedt.

Industriële motor van Rotterdam
Sjoerd Vollebregt, voorzitter van de Economic Development Board gaf de aanwezigen een kijkje onder de motorkap van de organisatie die zich richt op strategische samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid in de Drechtsteden. “Wij vormen de industriële motor van Rotterdam. Bovendien tellen we mee op het gebied van Smart Industry. De mogelijkheden die dankzij technologische ontwikkelingen ontstaan, worden hier al goed benut.”

Internationaal
Sylvia Boer, hoofd communicatie van Damen Shipyards en lid van de Economic Development Board, vertelde over de wereldwijde activiteiten van Damen Shipyards.  Het familiebedrijf heeft wereldwijd meer dan 12.000 medewerkers, verspreid over 5 continenten, in dienst. Jaarlijks worden zo’n 160 schepen gebouwd! Ook onderhoud, reparaties en het leveren van componenten behoren tot het dienstenpakket. Het getoonde beeldmateriaal gaf een modern Michiel de Ruyter gevoeld, hoewel men het in de Drechtsteden het meer heeft over Cornelis de Wit.

Jong talent
Daarna vertelde Marit van Heugten  over de Young Professionals, een samenwerkingsverband van enkele watergebonden bedrijven in de Drechtsteden, dat draait om het binden en boeien van (technisch) talent bij die bedrijven. Door middel van innovatieve uitdagingen, zoals het ontwikkelen van een circulaire offshore fish farming barge in opdracht van Heerema, krijgen jongeren de kans te laten zien wat zij in hun mars hebben en leren zij de mogelijkheden van de verschillende bedrijven in de Drechtsteden kennen.

Ecologische onderwaterwereld
Mark van Koningsveld, hoogleraar aan de TU van Delft, nam het publiek mee in de ecologische onderwaterwereld om en nabij maritieme projecten. Illustratief waren de beelden van een methode om koraaleitjes op te vangen met het doel de larven daarvan later uit te zetten op plaatsen waar het koraal moet aangroeien. Denk ook aan de gevolgen en kansen dat het plaatsen van windmolens in de Noordzee de ecologische ontwikkelingen biedt. Dat alles werd smaakrijk met droge humor opgediend.

Waterbouw
Even smeuïg was de presentatie van Jan Huijbers van Van den Herik Sliedrecht. Dit familiebedrijf is helemaal thuis in de waterbouw, in het bijzonder het baggerbedrijf. Met trots werden de historische ontwikkelingen van de onderneming verteld waaronder de overname van baggerbedrijf Prins uit Sliedrecht. Daarmee is Van den Herik c.s. het oudste baggerbedrijf van Nederland. Behalve de moderne en typisch watergebonden activiteiten heeft van den Herik bijzondere expertise ontwikkeld om bommen te ruimen. Maar reden om zorgelijk te doen nu wij weten dat er nog duizenden uit de WO II stammende bommen in onze bodem en die van de Noordzee liggen, shockeert niet, nu wij ook weten dat Van den Herik opruimt.

Recreatie en varend erfgoed
Met zijn enthousiasme ving Elio Barone van www.ibarone.nl de aandacht van het publiek. Samen met zijn broer Sirio exploiteert hij zijn rondvaart- en watertaxibedrijf in Dordrecht. Inmiddels zijn 3 houten boten in de vaart. Alle schepen worden aangedreven op een relatief CO2 vriendelijke wijze door gebruik van elektro aandrijving in combinatie met motoren die “blauwe diesel” als brandstof kennen. Een vierde boot, de Futuro, ligt in de ‘Duurzaamheidsfabriek” te Dordrecht in aanbouw. In de Futuro wordt naar de huidige techniek meest efficiënte vorm van aandrijving ingebouwd. Met die wetenschap is het wel heel erg leuk een rondvaart bij Barone te boeken. Behalve over zijn bedrijf vertelde Barone als “ambassadeur” voor de Leefwerf de Biesbosch, een initiatief om varend erfgoed – op voor publiek toegankelijke wijze - te bewaren. Ach, beeld doet meer en daarom, klik gewoon op www.leefwerfdebiesbosch.nl.

Wijkhopper
Stroomlijn B.V.  is een jonge organisatie die voor inwoners van de Drechtsteden met een vervoersindicatie op grond van de Wmo of mensen die ouder zijn dat 75 jaar vervoer aanbiedt. Lisette de Lijster de Raad, directeur van Stroomlijn, gaf daarop een toelichting. Bijvangsten zijn betere bezetting van transportmiddelen dus minder vervoerbewegingen op de weg en minder uitstoot van uitlaatgassen. Stroomlijn heeft onlangs haar vervoersaanbod uitgebreid met de ingebruikname van de “Wijkhopper’. De wijkhopper is een klein elektrisch aangedreven autootje met een actieradius van 70 km. Het voertuigje wordt ingezet voor vervoer op korte afstanden. Aanleiding was dat uit onderzoek was gebleken dat veel mensen van de doelgroep behoefte hadden aan nabij-vervoer. Bijvoorbeeld voor het doen van een boodschap. Voor de bezoekers van het Jaarcongres was het mogelijk een ritje met de Wijkhopper te maken, want speciaal daarvoor waren 4 hoppers gereserveerd.

Rutte aanwezig
Verrassend was de aanwezigheid van Rutte. In liquide vorm, dat wel. Want Jacqueline van Dongen overviel de voorzitter van het organiserende departement, Jeroen Sorbi, met de overhandiging van een mooie fles uit het brede assortiment van de gelijknamige jenever en likeurproducent uit Dordrecht. Als troost voor het organiserende bestuur vanwege de last minute sprekerswisseling.
Van enige noodzaak daartoe was natuurlijk geen sprake. Niet na zoveel boeiende en geïllustreerde verhalen over en uit de Drechtsteden, niet na de vertrouwde en bindende opmerkingen van dagvoorzitter Jacqueline van Dongen en niet met het aanwezige geïnteresseerd publiek. Dus werd na de afronding op het podium, vrolijk vertrokken – zo mogelijk met de Wijkhopper - naar de nabij het Energiehuis aangelegde Z8 voor een ontspannen aperitief en rondvaart over de wateren die de Drechtsteden met elkaar verbinden.

Klik op de link om De aftermovie! te bekijken.

  
      
    
      
     
    

Tot ziens op het Jaarcongres 2020 in Eindhoven!

Departement Drechtsteden


1 Reactie

Een prima sfeerimpressie in woord en beeld. Drechtsteden, bedankt!

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden