Verslag: Een bezoek aan de Haagse kunstkring


Wat zie je als je naar een kunstwerk kijkt?


Aandachtig naar een schilderij kijken en dan zeggen wat er in je opkomt, wat je erin ziet. Dat is wat we op 8 juli deden tijdens een bezoek aan de Haagse Kunstkring op de Denneweg. “Als je de tijd neemt en langer naar een kunstwerk kijkt, gebeurt er een heleboel.”

“Bloed van een hond die opgegeten is door een wolf,” zei iemand. “Een beginnende bosbrand,” een ander. “De natuur die in slechte staat is door toedoen van de mens,” een derde bezoeker. We keken naar een kunstwerk met blauwe bomen met de titel Bos 3 van Paul Versteegh op de eerste verdieping van de Haagse Kunstkring. “Kan je het schilderij misschien omdraaien?” vraagt iemand. Een aantal leden vinden het schilderij zo mooier.

Oordeel niet
Kunstenaar Paul de Mol, een van de 450 leden van de in 1891 opgerichte vereniging aan de Denneweg, laat ons vertellen wat we zien in dit en nog een paar andere kunstwerken. Maandelijks bespreekt hij met een aantal bezoekers een paar werken. Vaak is ook de kunstenaar daarbij aanwezig. “Regel 1 is: oordeel niet. Zeg niet of je het mooi of lelijk vindt,” zegt hij, en: “Het leuke is: we zien allemaal andere dingen.”

Paul, die naar eigen zeggen altijd op de goede tijd op de goede plek was, begon zelf met tekenen en schilderen en stapte daarna over naar films maken en theater. Hij gaf 40 jaar les aan kunstacademies door heel Nederland. “Maar ik moet ook elke dag wat maken.” Met hun werken willen kunstenaars volgens hem iets vertellen wat ze niet kunnen zeggen. “Vaak weten we van tevoren niet wat we gaan maken.”

Associaties
In deze ruimte hangen de schilderijen van drie verschillende kunstenaars door elkaar. Het tweede werk – een soort kronkelende abstracte, blauwe, witte en roze krullen – heet J4-21 en is van Suzanne Bo. “Zeemeerminnen,” ziet iemand erin. Een ander moet meer denken aan “DNA-ketens” en nog iemand vindt het “een soort psychische worsteling.” “Ik vraag me af hoe zij zich voelde toen ze dit maakte”, vraagt iemand zich af. “Zou je dit ook nuchter kunnen maken?” een ander. 

Bij het laatste werk met de titel Holding on van Tamara Traxel lijken de bezoekers er echt goed in te zitten. De associaties gaan de vrije loop. “Een glas bier,” zo beschrijft iemand het geel-oranje werk. “De bekrompen spruitjeslucht van de jaren 50,” vindt iemand anders. Een ander doet het denken aan het “het Midden-Oosten.”

Roemrijke historie
De Haagse Kunstkring heeft een roemrijke historie, vertelt Paul ook. Bekende leden waren onder andere kunstschilder Jan Toorop, architect Pierre Cuypers en schrijver Simon Carmiggelt. Paul wijst op een boek over de geschiedenis van de vereniging en een ander interessant boek dat te koop is bij de Kunstkring over favoriete recepten van leden die de gerechten ook verbeeld hebben. “Een leuk cadeau,” aldus Paul.

Meer weten over de Haagse Kunstkring? Ga dan naar: https://haagsekunstkring.nl/

Tekst: Thessa Lageman.

Departement 's-Gravenhage


2 Reacties

Goede disruptieve vraag had je, Pierre ;-)

Helemaal leuk Thessa, dankjewel.

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden