Verslag Drechtsteden maart 2017

‘Niet-normale’ Maarten van Rossem buigt zich over politiek

Tijdens een bomvolle lunchbijeenkomst van De Maatschappij Drechtsteden was aartsmopperaar Maarten van Rossem te gast. Dit keer op een andere locatie dan normaal gesproken, namelijk de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Op de dag van de verkiezingen liet hij zijn licht schijnen over de binnenlandse en buitenlandse politiek.

 

 

 

 

De spreker, zelf PvdA stemmer, begon met een inventarisatie wie er al gestemd had en wie helemaal niet ging stemmen. Hij vertelde dat er ruim drie miljoen mensen in Nederland zijn die niet stemmen. Toch noemde Van Rossem het ‘een interessante dag’. “In het buitenland bestaat er geen belangstelling voor Nederland, maar nu wel, met die aandacht voor Wilders. We zijn onderdeel van een dramatische reeks. We lijken opeens te passen in een internationaal patroon. Dat is allemaal begonnen bij de Brexit. De hele buitenlandse pers komt nu kijken of wij Geert de grootste maken.”

Een ander voorbeeld van die reeks was Donals Trump. Van Rossem: “Een kleine 63 miljoen mensen hebben gestemd op een oplichter. Het is een rare, malversaties plegende figuur. In Amerika was het al eens eerder gebeurd dat een verliezer in feite de verkiezingen won.” Hij stelde aan het publiek de vraag of Trump veel schade aan kan richten en beantwoordde die ook. “Het is lastig te voorspellen hoe een krankzinnige zich gaat gedragen. Er hangt een zwarte wolk boven zijn hoofd van verdenking. De eerste 60 dagen die hij nu aan de macht is, zijn een indicatie voor de toekomst. Die toekomst is er een van chaos. Hij moet leren om het ambtelijk apparaat te gebruiken. Maar het zal een rommeltje blijven daar. Mijn voorspelling is dat die drie miljoen nieuwe banen die hij beloofde, er niet komen.”

Uiteraard kwam onze eigen politiek ook voorbij en in het bijzonder de verkiezingen. Het pessimisme droop er al vanouds af bij Van Rossem, naar eigen zeggen een ‘niet-normale’ spreker. “Buma viel mij bitter tegen. Dat begon natuurlijk met het Wilhelmus. Wat een goedkope symboolpolitiek is dat! Ik heb me erg geërgerd aan de Nederlandse verkiezingscampagne. Zoals aan de debatten – wat een flauwekul. Met name ook de nabeschouwingen. En hoe komt het dat de politiek al jaren gedomineerd wordt door één persoon, Wilders? Die partij, PVV, heeft geen programma. Voor mijn gevoel wil hij niet regeren. Ik weet niet eens met zekerheid of Wilders zichzelf wel gelooft.  Ik heb geen respect voor de PVV stemmers. Ik zie een stem voor de PVV als een pure proteststem.”

 

 

Het publiek genoot van het pessimisme en de humor van Van Rossem. Arina Sluis was speciaal voor hem naar de bijeenkomst gekomen. “Daar ben ik heel eerlijk in: ik was hier voor Van Rossem. Omdat het een interessante persoon is en ik hem wel mag. Daar wilde ik bij zijn. De opzet van de bijeenkomst vind ik erg goed, eerst lunchen en dan luisteren naar een spreker.”

 

 

Eggo van Leusden is lid van De Maatschappij en is veel te vinden bij de bijeenkomsten, maar ook hij was te spreken over Van Rossem. “Ik heb hem eerder hoorden spreken en vind het interessant om zijn opinie over de wereldpolitiek te horen en dan in het bijzonder die van Amerika. Altijd fijn om te horen wat hij te melden heeft over actuele ontwikkelingen in de politiek.”

 

 

Filmimpressie lunchbijeenkomst De Maatschappij Drechtsteden maart 2017 met Maarten van Rossem.

 

 

 

Departement Drechtsteden


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden