Verslag bijeenkomst "Ondermijnende criminaliteit en de overheid"

 

Vanuit alle disciplines signalen herkennen en oppakken

Jack Mikkers, burgemeester van gemeente Veldhoven, is vandaag onze gastspreker. Hij werd aangekondigd als ‘een man met een missie’ en daarmee werd de lat hoog gelegd. Sinds april 2012 is Jack voorzitter van de Stuurploeg Oost Brabant. Deze stuurploeg beoordeelt interventievoorstellen en beslist welke voorstellen worden uitgevoerd. Jack is een groot voorstander van de integrale aanpak: ‘Een continu veranderende samenleving stelt steeds nieuwe eisen en aanpakken op het gebied van veiligheid. We moeten bereid zijn elkaar waakzaam te houden.’

Jack schetst de omvang van deze enorme industrietak in het Brabantse. Hij noemt het bewust een industrie: 94% van de productie is voor de export, slechts 6% is voor binnenlands gebruik.
Tijdens zijn vorige burgemeestersperiode bijvoorbeeld bleek een parallelle samenleving te bestaan: een kerkdorp met 9.000 inwoners met het statistisch hoogste aantal Mercedessen en het laagste opleidingsniveau. Dit kerkdorp is daarin zeker niet uniek! Een groot aantal partijen in de bovenwereld spelen een rol in de handhaving van deze onderwereld zoals accountants, banken, notarissen, makelaars, installateurs, knippers, logistiek, grondstoffenleveranciers. Grote witwassers bevinden zich met name in sectoren als kapsalons en nagelstudio’s, autoverhuurbedrijven, zonnebankstudio’s en sportscholen. Het blijkt niet gemakkelijk in de onderwereld te infiltreren: als jij niks over mij zegt, dan zeg ik niks over jou!
Hij is geen voorstander van legalisering. Als het alleen wietteelt betreft zou het bespreekbaar zijn wat hem betreft, maar de ervaring leert dat deze criminaliteit uiteindelijk van kwaad tot erger leidt, zelfs tot mensen/vrouwenhandel.

Jack laat voorbeelden zien van grote criminelen die zich laten voorstaan op hun vooraanstaande kennissenkring, waarmee ze een positie aantonen en hun status benadrukken. Maar op het moment dat ze zich onaantastbaar wanen, laten ook de grootste criminelen uiteindelijk steken vallen en kunnen ze worden aangepakt en hun - met crimineel geld verkregen rijkdom - worden afgepakt. Sluiting van panden conform de wet Damocles is tegenwoordig veel in het nieuws, maar door de media vaak eenzijdig belicht. De overheid mag namelijk in het kader van schending van privacy geen achtergrondinformatie geven.

Hoe kunnen we elkaar helpen?
Tot Jack’s genoegen groeit het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem. Dichtgetimmerde of langdurig gesloten rolluiken van woonhuizen kunnen een teken zijn van zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, maar ook ongebruikelijke activiteit bij garageboxen of afgelegen loodsen kunnen een signaal zijn. Jack heeft niet de illusie dat het 100% waterdicht kan worden opgelost, maar erkenning van het probleem zou zeker helpen. Nu wordt in het Haagse nog vaak naar deze problematiek gekeken als een ‘Brabants probleem’. Het koppelen van bestanden, innovatieve wetgeving en snelle strafvervolging en uiteraard de benodigde financiële ondersteuning zouden een steun in de rug zijn van de handhavers.

 

 

 

 

SAVE THE DATE:
De bijeenkomst van 15 maart 2017 zal op locatie plaatsvinden, namelijk bij Hutten Catering in Veghel. Bob Hutten neemt ons mee naar verspilling van voedsel en de opzet van De Verspillingsfabriek. De uitnodiging vindt u binnenkort in uw mailbox; wij rekenen op uw komst!

 

Astrid Camp bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden