Verslag bijeenkomst met Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW

‘Collectiviteiten staan haaks op solidariteit’

Focussen op de patiënt en niet op commercie: die boodschap had Chris Oomen woensdag 22 november bij de lunchbijeenkomst van De Maatschappij departement Drechtsteden op het Da Vinci College in Dordrecht. Oomen is bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW, Delflandse Schielandse Westlandse Verzekeringsmaatschappij.

Oomen had het over het thema ‘verzekeraars in beweging’. En dat er flink wat beweging in de verzekeringswereld zit, bleek al snel. Zelf is DSW een verzekeraar waarbij 600.000 verzekerden aangesloten zijn. Toegegeven, de omzet is één miljard, maar waardering is zoveel belangrijker dan groei, volgens de spreker.

“We voelen ons meer verbonden met de zorg dan met verzekeren. Verzekeraars zouden principieel moeten zijn, in plaats van commercieel. Ze zouden de zorgverzekeringswet moeten uitvoeren zoals deze bedoel is.”

Ziekenhuizen zijn over het algemeen stichtingen, hield Oomen zijn publiek voor. De meest ondemocratische vorm die er is, meende hij. Verder had de spreker het over de financiering van de zorgzwaarte van huisartsen. “Er is veel bureaucratie in de zorg en ook zijn er veel administratieve lasten. In 2012 zijn wij begonnen met consultloze financiering van huisartsen op basis van zorgzwaarte.”

Nog een succes van DSW: de realisatie van een persoonsgebonden budget portaal, in samenwerking met belangenvereniging Per Saldo en de budgethouders. Oomen: “Wij hebben mede een portaal bedacht waarin budgethouders en zorgverleners alle gegevens gestandaardiseerd digitaal kunnen vastleggen. In het portaal zelf, zodat je er alle controles kunt doen en zo houdt de budgethouder controle over de eigen zorg. Wij bouwden dit portaal op kosten van alle verzekeraars, in het belang van de budgethouder. De bouw van dit portaal heeft ons veel capaciteit gekost – de eigen performance kwam onder druk te staan – maar de maatschappelijke toegevoegde waarde was doorslaggevend voor ons. ”

Oomen had het ook over de discussie over de marktwerking. Elke markt is gereguleerd, stelde hij. “Je kunt niet voor of tegen marktwerking zijn, want die is er. Marktwerking is derhalve de keuzevrijheid en niemand kan tegen keuzevrijheid zijn. Competitie leidt tot de beste willen zijn en dat is iets anders dan de grootste willen zijn. Want dan wil je eigenlijk de competitie ontlopen. Competitie leidt tot innovaties, lagere kosten, kwaliteitsverbetering en betere service.”

DSW heeft eigen standpunten, volgens de spreker. Zo is DSW als enige verzekeraar voorstander van keuzevrijheid van zorgverlener. En voor het gegeven dat spoedzorg door ziekenhuizen zelf geregeld moet worden. Ook ergernissen kwamen voorbij. Een van die ergernissen van Oomen is collectiviteiten. “In een collectiviteit is het niet zo dat je vaker naar de dokter gaat. Collectiviteiten staan haaks op solidariteit. Maar de grootste ergernis is de budgetpolis. Alle grote verzekeraars hebben deze. Het is asociaal, omdat het risicoselectie betekent. Wij hebben één polis.”


Op de foto's: Chris Moorman en Jack de Leeuw

Een interessant onderwerp, vond bezoeker Chris Moorman. Hij bezocht al eerder het bedrijvenbezoek bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis van De Maatschappij. “Het thema van de lunchbijeenkomst met Chris Oomen spreekt me erg aan. Het is een interessante wereld, die ziektekostenverzekeringenwereld. Of ik lid word van De Maatschappij? Dat weet je maar nooit. De opzet spreekt me erg aan – je kunt netwerken tijdens het eten. Ik heb er echt wat aan.” Jack de Leeuw was op uitnodiging naar de lunchbijeenkomst gekomen. “Ik vind regionale binding belangrijk. Ik ben niet in het bijzonder betrokken bij het onderwerp van de lezing, maar Chris Oomen is een bijzondere man. Leuk om naar te luisteren.”

Departement Drechtsteden


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden