Verslag bijeenkomst Gas geven voor Energietransitie

Dinsdag 10 mei 2022 heeft de bijeenkomst Gas geven voor Energietransitie plaatsgevonden bij het Parkgebouw in Rijssen. Paul Bombeld (redacteur Waterstof Magazine) en adviseur Wim de Jong (Twence) namen de deelnemers mee in de wereld van waterstof en groengas. Tijs de Bree, gedeputeerde van de provincie Overijssel opende de bijeenkomst met de mogelijkheden die de provincie biedt. Hierin ziet hij met name voor het Oosten een enorme potentie. Hij adviseerde om niet op zoek te gaan naar 1 oplossing, maar het hele palet te bekijken om de transitie vorm te kunnen geven. Waar het uiteindelijk heen gaat zal een samenstelsel van oplossingen zijn, aldus Tijs de Bree. 

De keynotes van Wim de Jong over de actualiteit bij Twence en de nieuwe waterstofeconomie door Paul Bombeld werden afgewisseld met pitches. De pitches over groen gas werden verzorgd door Renee Roeleveld en Erik Romp over de boerderijvergisting in Noord Deurningen, een initiatief van een aantal melkveehouderijen en Cogas. En Knillis van der Burg namens CCS advies over de productie van Biogas en groen gas door een varkenshouderij in Hoge Hexel. 

Op het gebied van waterstof vertelde Marco Kluivers van het bedrijf HyGear over de mogelijkheid om op locatie te produceren of zuiveren. Vincent van Krimpen en Wouter Groote Veldman waren aanwezig namens het Green Team Twente, een pionier op het gebied van duurzame mobiliteit. Het Green Team ontwerpt, bouwt en racet met 's werelds zuinigste waterstofauto. Het is een multidisciplinair team van ambitieuze studenten van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool. Met de ontwikkeling van een van de zuinigste stadsauto's én raceauto op waterstof hopen ze bij te dragen aan de toekomst van duurzame mobiliteit.

De afsluiting werd verzorgd door bestuurslid Eelco Vermeij van de Maatschappij Nederland. Om 20:30 uur werd het programma door moderator Willem-Jan Velderman beëindigd. 

Wilt u in contact komen met een van de sprekers, neem dan contact op met het secretariaat van departement Twente via twente@de-maatschappij.info.

Deze avond was de eerste bijeenkomst van het initiatief van een vijftal departementen in Oost-Nederland (Arnhem, Zutphen, Zwolle, Deventer en Twente). De volgende bijeenkomst zal bij een van de andere hiervoor genoemde departementen worden gehouden.

     

 

               

 

                    

                                   

Departement Twente


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden