Verslag bijeenkomst: documentaire “In het spoor van de Poolse bevrijders”

Het is (op 29 oktober 2018) al weer 74 jaar geleden dat Breda werd bevrijd door de Poolse pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Vier jaar na de première in het Chassétheater, kregen de leden van ons departement in De Nieuwe Veste een privévertoning van de documentaire “In het spoor van de Poolse bevrijders” van Raoul de Zwart en Bob Entrop.

Na de ontvangst met heerlijke broodjes, wraps en soep (met dank aan De Kort Catering) namen de 45 leden en introducé(e)s plaats in de filmzaal. Daar gingen allereerst een welkomstwoord van voorzitter Joost Bauwens en vervolgens een korte toelichting van cineast Raoul de Zwart vooraf aan de filmvertoning. Wat voor sommigen – ondanks het aandachtig opletten bij de geschiedenislessen vroeger – toch nieuwe kennis opleverde, was de uitleg over het beeld van de twee arenden bij het Wilhelminapark. Ook het feit dat Terheijden niet op 29 oktober maar op 5 november werd bevrijd, vanwege een opgeblazen brug, was voor menigeen nog onbekend.

Meer nog dan een geschiedkundig filmdocument bleek de documentaire een inzicht in de relatie van de Poolse soldaten met hun nieuwe omgevingen, zowel tijdens als na de oorlog. Waar de Poolse soldaten een bijzonder warme band met Breda en haar inwoners opbouwden, bleek de bejegening in Schotland en Engeland lang niet altijd even hartelijk en dankbaar.

Juist in de huidige tijd van relatieve rust en welvaart in Europa, was het goed om opnieuw bewust gemaakt te worden van de pijnlijke geschiedenis, die immers ook vertaald kan worden naar de actualiteit elders ter wereld. Vanuit de zaal kwam dan ook de terechte opmerking dat deze documentaire “verplichte kost” op alle middelbare scholen in West-Brabant zou moeten worden. Ook werd een uitgestoken hand geboden om extra fondsen te werven ten behoeve van het Maczek Memorial.

Dank aan de aanwezige leden en introducé(e)s voor hun aanwezigheid en waardevolle inbreng!

Departement West-Brabant


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden