Afmelden
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden voor dit evenement?
Een 30-tal ondernemers verzamelde zich op de zonnige woensdagnamiddag in de foyer van het Chassé Theater voor een stadswandeling met historische èn actuele inslag. Sinds enige jaren is een nieuwe waardering voor ambachtschap ontstaan en dit heeft er toe geleid dat jonge creatieve ondernemers zich hebben gevestigd in de ateliers van weleer, alwaar zij opnieuw ambachten bedrijven. Deze bijzondere plaatsen met historie én toekomst, waar de onoplettende bezoeker van de Bredase binnenstad vaak ongemerkt langs loopt, hebben wij onder begeleiding van een gids bezocht.
Vanaf het theater als vertrekpunt (óók een ambacht en bovendien ontworpen door Herman Hertzberger, architect uit de stroming van het Structuralisme) voerde de route ons langs een klokkenmaker en tapijtenmaker naar Brandpunt, alwaar met moderne middelen (een lasersnijder) hout en leer wordt bewerkt tot horloges, tassen en andere accessoires. Tot op 0,3 mm nauwkeurig sneed de door een laptop aangestuurde lasersnijder minutieus een zwaluwtje uit een spaanplaat van 3 mm dik. Een mooi voorbeeld van oud ambacht in een nieuw jasje.
Wist u dat Georgië het oudste (of beter: eerste) wijnproducerende land van Europa is en daarom ook wel de “bakermat van de wijn” genoemd wordt? Er zijn kruiken met druivenpitten uit 6.000 voor Christus gevonden. Deze verrassende kennis werd ons geserveerd in Anna’s Wijnhuisje, samen met 4 bijzondere Georgische wijnen en enkele hapjes.
In het Begijnhof Museum werd een ander ambacht getoond, dat ook wel als monnikenwerk (of in dit geval: nonnenwerk) kan worden bestempeld: het vervaardigen van poppenhuizen, die soms zeer herkenbare taferelen (zoals de inzegening van het huwelijk van ons koninklijk paar, of de toog van Boerke Verschuren) uitbeelden.
Tot besluit bezochten we de Waalse Kerk, die een bijzondere historie kent en verbonden is aan die van Johanna van Polanen, die woonde in het Kasteel van Breda, waar omheen zich in het verre verleden veel ambachtslieden zoals goud- en zilversmeden, boekbinders, uurwerkmakers, pasteibakkers en bierbrouwers hadden gevestigd. Daarmee was de cirkel rond, want in de Waalse Kerk mochten we proeven van 4 heerlijke bieren, die ook nog eens de naam droegen van de beschermheilige – Wendelinus – van de kerk.
Zo eindigde een zon- en kennisrijke bijeenkomst waarbij we een mooi beeld hebben gekregen van verleden, heden en toekomst van de ambachten.