Terugblik op de lezing over de Europese Unie / 21 mei 2019

Europa, Europa, Europa

Dinsdagavond 21 mei organiseerden Studium Generale en De Maatschappij Departement Twente een avond die in het teken stond van Europa. Te gast waren Frans van Vught (professor en voormalig lid CvB van de Universiteit Twente) en Jaimi van Essen (wethouder gemeente Losser). 

Nadat de zaal op de campus van de universiteit goed vol was gestroomd kon de avond beginnen. Frans van Vught nam de aanwezigen mee door de geschiedenis van de Europese Unie. Een geschiedenis die verklaart voor welke successen maar ook voor welke uitdagingen de EU momenteel staat. 

Frans van Vught bracht -naast zijn persoonlijke ervaringen als adviseur voor Barosso en Juncker- enkele punten naar voren, waaronder zijn wensbeeld voor Europa. Hij zou graag zien dat op terreinen als defensiesamenwerking, democratie en het zijn van een handelsblok, meer en nauwere samenwerking ontstaat. Alleen zo kunnen we tegenover de Verenigde Staten en China onze belangen het beste dienen op het wereldtoneel. 

Jaimi van Essen bracht na de punten van Frans van Vught zijn regionale en lokale blik naar voren op Europa. Juist in regio’s als Twente zien we het belang van Europese samenwerking. Europa ziet regio’s staan, doet daar positieve voorstellen voor en investeert in grensregio’s. Een voorbeeld dat Jamie van Essen naar voren bracht was dat afgelopen maand bleek dat Hengelo vele miljoenen van de EU heeft gekregen als economische impuls. 

De avond werd afgesloten met een korte Q&A met het publiek.

Wij kijken terug op een zeer geslaagde avond!

 

Christel de Maar bekijk profiel


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden