Terug naar de collegebanken

De leden en introducés van de departementen Leiden en ’s-Gravenhage zaten dinsdag 23 mei jl. weer in de vertrouwde collegebanken op de campus Den Haag van de Leidse Universiteit aan de Turfmarkt in Den Haag. Niemand minder dan Rob de Wijk, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Leiden en Directeur van The Hague Centre for Strategic Studies, gaf voor beide departementen een boeiend gastcollege met als titel: De Nieuwe Revolutionaire Golf.

De aanwezigen zaten op het puntje van de banken toen Rob de Wijk hen meenam in zijn bespiegelingen over de huidige (inter)nationale ontwikkelingen. Immers het verzet tegen de politieke elite voert hoogtij. Brexit, Trump, Le Pen en Wilders worden hiermee in verband gebracht. Populisme is actueler dan ooit. Waar komt dit verzet tegen de politieke elite vandaan? De afgelopen eeuwen is het niet eerder voorgekomen dat zoveel ingrijpende ontwikkelingen samenvielen en elkaar versterkten: nieuwe spanningen tussen Oost en West, vluchtelingenstromen, terrorisme, de financiële crisis en een nieuwe industriële revolutie die banen overbodig maakt. Waait dit allemaal weer vanzelf over of houdt de spanning aan?                                                                                                              
De Wijk kwam tot de conclusie dat populisten niet in staat zijn waar te maken dat zij onze welvaart en veiligheid kunnen beschermen. Een nieuw soort leider zal de burger uit het dal moeten halen.

Zijn college bood na afloop voldoende stof tot nadenken en discussie, tijdens de goed bezochte netwerkborrel, waar ook de jonge generatie van zich deed spreken!

Via deze link (externe website) krijgt u een foto-impressie van deze bijeenkomst.

Departement 's-Gravenhage


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden