‘Steeds meer vraag naar transparantie’

Otto Beelaerts van Emmichoven, directeur Instituten & Charitas binnen ABN AMRO MeesPierson, was woensdag 11 april 2018 spreker bij de lunchbijeenkomst van De Maatschappij departement Drechtsteden. Hij informeerde  de aanwezigen over het beheren van vermogen bij maatschappelijke organisaties.

 

Voor de laatste keer zat Vincent Groot de bijeenkomst voor, want de zeer gewaardeerde voorzitter van het departement geeft het stokje over aan Jeroen Sorbi, die de bijeenkomst van 9 mei voor zal zitten. Dan komt Amerika-kenner Charles Groenhuijsen spreken.

Na het 3-minutenpraatje van Jasper Meijer, voorzitter van Vereniging Dordrechts Museum, die de actie ‘werf een lid en ontvang een lidmaatschap van het VDM’ aanmoedigde, was het  de beurt aan Otto Beelaerts van Emmichoven. Hij liet het publiek kennismaken met duurzaam bankieren binnen ABN AMRO MeesPierson. “De cultuur binnen onze bank is steeds meer aan het opschuiven naar de maatschappelijke kant,” vertelde Beelaerts. “We zijn marktleider in het bedienen van maatschappelijke organisaties. Onze klanten zijn zeer gevarieerd. Een belangrijke groep vormen de vermogensfondsen. Verder fondswervende instellingen en religieuze instellingen.”

Met 800 vermogensfondsen als klant kan ABN AMRO MeesPierson volgens Beelaerts  goed kennis overdragen en partijen in contact brengen met elkaar. “Er wordt steeds meer geroepen om transparantie. Wat gebeurt er met geld? Daardoor moet de professionaliteit van bestuurders groter worden, want je moet het natuurlijk wel aan de klant kunnen uitleggen.”

Dit soort zaken is wel aan de bank besteed, want ABN AMRO MeesPierson heeft een totaal toevertrouwd vermogen van zo’n 11 miljard, waarvan 6,3 miljard belegd. Veel van het vermogen belegt de bank voor haar klanten. Beelaerts had het over ‘duurzaam vermogensbeheer’, ofwel investeren in ondernemingen die een bijdrage leveren aan het leefbaar houden van de aarde. “Voor onze klanten is er altijd dat maatschappelijke doel. We gaan altijd eerst om tafel zitten om te kijken wat iemand met een belegging wil. Als we met klanten praten over de strategie, dan doen we scenarioanalyses. Die geven inzicht in wat ze kunnen verwachten. Dat leidt weer tot beleggingsprofielen. Wij denken met onze klanten na over de toekomst van fondsenwerving.”

Die toekomst laat volgens de spreker een aantal relevante onderwerpen zien, zoals de verdwijning van de acceptgiro en NAW-gegevens, blockchain, Tikkie voor fondsenwerving en de opkomst van cash- en contactloos betalen. Zelf liet Beelaerts weten Tikkie de mooiste app te vinden.

Verder sprak hij over goed bestuur. “Regel na regel is erbij gekomen en toch valt het in Nederland wel mee met de regels. We hebben het meest flexibele juridische regime ter wereld.” Ook ANBI-vereisten kwamen voorbij, zoals dat een organisatie geen winstoogmerk mag hebben en dat er een beperkte beloning voor bestuurders moet zijn. Ook mag je maar beperkt eigen vermogen inbrengen, want er is een bestedingscriterium.

 

Interessante materie, vond Bert ten Veen van de gemeente Dordrecht achteraf. “Een bijzonder interessant onderwerp, waar ik eerst nog niet zoveel kennis over had. Het is zeer waardevol om meer te weten over vermogensbeheer bij maatschappelijke organisaties. Ik kom vaker bij de lunchbijeenkomsten van De Maatschappij; het is goed om mensen die ik ken weer eens te spreken.”

 

Voor Adriaan Elenbaas was het het eerste bezoek aan een lunchbijeenkomst van deze netwerkgroep. “ABN Amro is altijd actief betrokken bij de maatschappij en dan is het goed dat deze bank ook hierbij betrokken is.”

 

Departement Drechtsteden


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden