Premier Rutte aanwezig op nieuwjaarsbijeenkomst Twente

PREMIER MARK RUTTE STELT ZICH OP DE HOOGTE VAN ‘INNOVATIES MET EEN MISSIE’ UIT ONDERNEMEND TWENTE TIJDENS NIEUWJAARSBIJEENKOMST ‘DE RODE LOPER’

 

Twente.com, maandag 7 januari 2019 Op de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst ‘De Rode Loper’ was minister-president Mark Rutte dit jaar de eregast van de Twentse netwerkorganisaties. De premier is ambitieus in het realiseren van de 17 werelddoelen die zijn opgesteld tijdens de klimaatconferentie in Parijs, Frankrijk, in 2015. Nederland wil in 2030 maar liefst 49 procent minder CO2 uitstoten. Vele Twentse bedrijven leveren tal van slimme ‘innovaties met een missie’ om met duurzame oplossingen bij te dragen aan een volhoudbare toekomst op onze planeet. De premier pleitte vanavond voor meer ‘liefde voor het leven’ in plaats van angst voor de toekomst.

 

‘Smart impact starts with … Twente’

Wereldwijde uitdagingen vragen om innovatieve oplossingen. Ondernemend Twente geeft concrete antwoorden met tal van ‘innovaties met een missie’, die onder meer staan vermeld op Twente.com. Bedrijven en kennisinstellingen in ondernemend Twente ontwikkelen iedere dag nieuwe kennis en kunde waarmee wereldwijd het verschil wordt gemaakt in tal van markten en gemeenschappen. Deze slimme Twentse impact draagt in groeiende mate bij aan het behalen van de 17 Global Goals in 2030. Zoals – onder veel meer uit Twente – de nieuwe machine van Boessenkool uit ondernemend Almelo voor het jaarlijks volledig recyclen van miljarden spuitbussen; de biologische dieetvoeders van Biochem uit ondernemend Enter voor het voorkomen dat de veestapel antibiotica nodig heeft; en de innovatieve wateroplossingen van StadLandWater uit ondernemend Goor die voorkomen dat regenwater ongebruikt in het riool terecht komt.

 

Effecten van klimaatverandering

Minister-President Mark Rutte stelde zich vanavond persoonlijk op de hoogte van de omvang en reikwijdte van deze in het oog springende duurzame bijdragen uit ondernemend Twente. Als eregast onder de meer dan 800 aanwezigen, stelde presentator Harm Edens de premier op het podium enkele vragen over zijn groene ambities, in lijn met diens eerdere opmerking dat “het Koninkrijk der Nederlanden zich volledig inzet voor het doel om de opwarming van de Aarde onder de twee graden Celsius te houden”. De premier benadrukte: “Het is belangrijk om je aan te passen aan de effecten van klimaatverandering. In ondernemend Twente wordt al heel nauw samengewerkt”. De premier toonde zich trots op de Twentse prestaties. “Deze regio vervult een brugfunctie naar Duitsland. Er zijn enorme kans voor samenwerken. Zo kan de vernieuwing worden versneld. Voor een volhoudbare toekomst”.

 

De Rode Loper 2019: ‘next generation’

Tijdens ‘de Rode Loper’ stonden in een anderhalf uur durend programma tal van duurzame oplossingen uit ondernemend Twente centraal, variërend van hightech en innovatief tot biobased en circulair. Presentator Harm Edens, legde als ‘mister duurzaam’ nadrukkelijk een koppeling met urgente ecologische, economische en sociale uitdagingen waar de wereld en ook Twente voor staan. Volgens Harm Edens moeten we ermee stoppen de rekening door te schuiven naar de toekomst. Vervolgens stroomde het podium vol met de ‘next generation’. Tientallen techniekstudenten uit Twentse studententeams deden gezamenlijk een oproep voor een volhoudbare toekomst met technologische innovaties en technische oplossingen uit Twente, zoals de innovatieve Twentse zonnewagens, zonneboten, elektrische motorfietsen, drones van de studententeams.  

 

Departement Twente


0 Reacties

Wat kan De Maatschappij voor u betekenen?

Lid worden